Padající rampouchy mohou zranit procházející lidi. Za jejich odstranění zodpovídá vlastník domu

3. duben 2017

Majitelé některých domů dostatečně neřeší odstranění rampouchů a sněhu ze střech. Padající kusy přitom mohou vážně zranit procházející lidi. Za jejich odstranění přitom ze zákona zodpovídají vlastníci domů.

„Vždycky si nás zavolají, tak jedeme. Kam až dosáhnene? 18 metrů, tohle je asi nějakých 14," Pavel Kejzlar pracuje pro soukromou společnost, která v posledních dnech s pomocí vysokozdvižné plošiny odstraňuje rampouchy v Náchodě a okolních obcích.

Zakázek je hodně, někdy i poměrně náročných na samotný zásah
„Rampouchy tři metrů dlouhý a v průměru šedesát centimetrů. Musíme hlavně hlídat, aby tam nikdo nešel. Lidi jsou jako oslové, vidí, že padají rampouchy a stejně pod tím projdou. Domluva je s nimi složitá," říká Pavel Kejzlar.


Lidi jsou jako oslové, vidí, že padají rampouchy a stejně pod tím projdou. Domluva je s nimi složitá.Pavel Kejzlar, člověk odstraňující rampouchy

Rampouchy často visí nad chodníky, kudy běžně chodí lidé
Vlastníci domů někdy situaci řeší tak, že cestu zahradí dřevěnými tyčemi, popřípadě upozorněním, že ze střechy padá led. To je ale odpovědnosti za případný úraz nezbavuje.

Čtěte také

„Pochopitelně je to povinností každého vlastníka budovy," potvrzuje ředitel technických služeb Dvora Králové nad Labem Jan Horsák.

Padající rampouchy mohou zranit procházející lidi. Za jejich odstranění zodpovídají vlastníci domů

Jeho podřízení už rampouchy také začali odstraňovat a to z městských budov. I samotná radnice si ale možná bude muset objednat techniku od soukromníků, kvůli výšce místního kulturnímu domu.

„Máme jedinou budovu, kdy by mohl být problém. To je Hankův dům. A tam máme domluvené, že v případě potřeby nám dvacetimetrová plošina přijede," dodává Jan Horsák.

Rampouchy a zbytky sněhu je ideální odstraňovat průběžně, největší nebezpečí jejich pádu hrozí při oteplení.

autor: baj
Spustit audio