Opravený rabínský dům v Polné na Jihlavsku má na balkónu latrínu

25. červen 2014
Česko – země neznámá

V Polné na Jihlavsku se letos v červnu veřejnosti poprvé otevře zrekonstruovaný rabínský dům. Po synagoze na Karlově náměstí je to další památka, která připomíná židovskou historii města.

Rabínský dům stojí v Polné od roku 1713 a prošel mnoha úpravami. Nakonec v něm byly kanceláře finančního úřadu a byty. Náročná obnova pak z ruiny doslova vyloupla původní rabínský dům.

Vedoucí městského muzea Marie Fišerová vzpomíná na překvapení, které na ni čekalo, když dělníci zbourali staré sociální zařízení: „Vznikl otvor do podzemí. A protože je Fišerová zvědavá, tak se v montérkách po zadní části těla sesula do sklepení a tam byla mikve. Je to jedna z nejkrásnějších mikví.“

Mikve, tedy židovská rituální lázeň, nebyla ale jediným pokladem, který sutiny vydaly. Rabínský dům má po dlouhých letech zpět i svou černou kuchyni. Na cihlové klenbě je dosud znát očouzení kouřem. Další překvapení čekalo na malém balkónku v zadní části domu. Ve výklenku se skrýval suchý záchod. Tehdy byl zřejmě krytý budkou, teď je světu a návštěvníkům otevřený.

Nejkrásnější místnost rabínského domu se nachází v prvním patře. „Tady to je zimní modlitebna. Rabín tady v zimním období konal pobožnosti pro takových třicet židů. Tady měli nějaké topení. Synagoga se vyhřívat nedala,“ vysvětluje Marie Fišerová.

Rabínský dům těsně navazuje na synagogu

Pod rovnými stropy se objevily krásné klenby a většině místností v rabínském domě restaurátorky vrátily také nádherné nástěnné a stropní malby. Když si rabínský dům v Polné projdete, nahlédnete do tehdejšího denního života židovských obyvatel.

„Tady v rabínském domě bylo soustředěno všechno. Oni ze svých domů nemuseli vůbec vycházet. Všechny domy v tehdejším ghettu byly propojené nejen sklepy, ale i v patrech. Tady v přízemí rabínského domu měli i svého řezníka, kterému říkali košerák. I prodejna tady byla,“ doplňuje Marie Fišerová.

Rabínský dům v Polné se slavnostně otevře 25. června 2014 v 15:30. Od 26. června už bude přístupný veřejnosti.

Spustit audio