Opilý Františkán
Suroviny:
Těsto:
15 dkg másla
15 dkg cukru
4 vejce
1 lžíce kakaa
1/4 prášku do pečiva
7 dkg hrubé mouky
12 dkg mletých ořechů
Náplň:
20 dkg mletých ořechů
4 lžíce moučkového cukru
1,5 dcl rumu
Krém:
5 žloutků
3 lžíce kakaa
10 dkg cukru
25 dkg másla
Postup:
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme kakao, mouku, prášek do pečiva, ořechy a zlehka zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v mírné troubě upečeme. Po vychladnutí plát potřeme rybízovou zavařeninou , ořechovu náplní a krémem. Moučník vychladíme a nakonec polijeme čokoládovou polevou.
Příprava náplně:
Mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem a rumem.
Příprava krému:
Ve vodní lázni ušleháme žloutky, kakao a cukr. Když krém začne houstnou, vyndáme ho z vodní lázně a šleháme do vychladnutí. Do prochladlého krému zašleháme 25 dkg másla.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.