Opilé uzené
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 - 6 porcí:
- 600 g uzené vepřové kýty
- 100 g nastrouhaného pikantního sýra (pivní sýr, niva…)
- 2 celá vejce
- 150 ml světlého piva
- 3 – 4 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce čerstvých lístků oregana nebo lžička sušeného
- podle potřeby sůl (Solit opatrně, maso i sýr jsou již slané.)
- sádlo nebo olej na smažení
Postup:
V míse našleháme vejce spolu s pivem, moukou, strouhaným sýrem a oreganem. Ve vzniklém těstíčku obalujeme cca 1 cm silné plátky uzené kýty a po obou stranách smažíme v rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova.
Doporučená příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory, chléb a saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy: 40 minut.
Doporučení: V těstíčku můžeme obalit třeba i plátky sekané, salámu nebo lilku či cukety. Ostatní postup je stejný.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.