Opasek vyšívaný pavím brkem, to je 350 hodin unikátní práce. Byl součástí orlickohorských krojů

19. únor 2018 12:10

Vyšívaní pavím brkem je unikátní technika, pomocí které byly dávno v historii zdobeny kožené opasky. Ty byly součástí orlickohorských krojů. A právě tady začalo před několika lety pátrání Davida Adamského z Bačetína na Rychnovsku. Podle něj bylo zpracování takového opasku vizitkou šikovnosti a movitosti majitele. 

Muži se tehdy snažili použít na svých opascích co nejvíc různých stehů, technik a co možná nejsložitějších kombinací. Na unikátní díla, díky kterým se oživují zapomenuté tradice, se zajela podívat také reportérka Jana Házová.

Vyšívání opasku pavím brkem. To je disciplína, ke které se David Adamský dostal jak? Je to jeho koníček?

„My jsme se s kamarádem Zdeňkem Frimlem prostě rozhodli, že ty kroje budeme mít. A řekli jsme si, že chceme ty opasky. Pátrali jsme a nejvíc jsme jich našli v Muzeu Podkrkonoší. A Zdeněk je zvyklý vyrábět jasanové lyže, ten postup zdědil po pradědečkovi. Takže jsme si říkali, že to dáme. Trvalo to tedy neskutečné množství hodin a nakonec to stálo i neskutečné množství peněz. Ale rozklíčovali jsme to," říká David Adamský.

Usmívá se: „Jsme asi jediní, kdo to v Čechách umí. Prostě stonky z pavího brku se naporcují na tenké proužky. A ty se pak používají místo bavlnky a vyšívá se s nimi do kůže."

Opasek vyšívaný pavím brkem

A David Adamský popisuje, jak takové vyšívání pavím brkem vlastně vypadá: „Do ruky se vezme obyčejné šídlo, sednu si za sedlářského koníka, mám předznačený ten tvar na kůži, udělám dírku, vezmu vlákno, snažím se držet stranu, protože se to nesmí překroutit. Propíchnu, utáhnu. Udělám další dírku z druhé strany, zase si to musím držet abych to nepřekroutil, a natáhnu zpátky. A pak už jen zhruba asi 200 hodin práce a je z toho takový krásný opasek."

200 hodin trvá ovšem jen vyšívání opasku. Ono porcování pavích brků zabere dalších zhruba 40 až 50 hodin práce.

Opasek vyšívaný pavím brkem

Je překvapivé, že takový mladý muž, jako je David Adamský, se věnuje vyšívání. To je přeci většinou ženská záležitost.

„Ale tohle je opravdu mužská práce. Vychází to ze sedlařiny. Je to těžká práce. Když jsem to ze začátku neuměl, tak jsem z toho dostal zánět šlach na ruce," vysvětluje David Adamský.

A ukazuje nádherně vyšívaný opasek. Jak dlouho mu trvalo, než jej vyrobil?

„Celkové ušití, včetně všech příprav a všeho ostatního představuje zhruba 350 hodin práce," uzavírá rozhovor David Adamský.

Spustit audio