Okapí slečna se jmenuje Ebony!

7. listopad 2011

Děkujeme vám všem, kteří jste se zapojili do soutěže ZOO Dvůr Králové a Českého rozhlasu Hradec Králové, za krásná jména, která jste vymysleli pro naši malou „okapinku“, jak samičku okapi narozenou v září něžně oslovují pracovníci zoologické zahrady.

Autoři deseti finálových návrhů se dnes dopoledne sešli v ZOO u pavilonu okapi, aby společně s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem, oslavili křtiny vzácného mláděte a konečně se dozvěděli, jak se bude jmenovat. Lubomír Franc pro svoji kmotřenku vybral krásné jméno Ebony.

Hejtman Lubomír Franc pokřtil mládě okapi v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Jméno Ebony vymyslela teprve šestiletá Jana Marie Hermanová z Choustníkova Hradiště. Do ZOO na křtiny se vydala s maminkou, která jí s výběrem pomáhala. Obě měly velikou radost z toho, že malá okapi ponese právě „jejich“ jméno a také z dárků, které jim byly odměnou. Dárky jako poděkování za zodpovědný a kreativní přístup k soutěži předali i dalším autorům jmen finálové desítky spolu s kmotrem Lubomírem Francem také ředitelka ZOO Dvůr Králové Dana Holečková a ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský.

Křtiny okapi - Ebony

Dnešní slavnostní chvíle v královédvorské ZOO zaznamenala redaktorka Dana Voňková.

Nikdo z hostů slavnostních křtin domů nespěchal, protože byli pozváni na nevšední prohlídku zahrady, a tak si svůj den v ZOO užili všichni. Ebony přejeme, aby jí nové jméno slušelo a aby si na něj brzy zvykla, o což se jistě s radostí postarají její ošetřovatelé.

Ebony velmi dobře prospívá, nyní váží 65 kilogramů, což je o 40 více než v době narození. Návštěvníci mohou matku i mládě vidět v pavilonu okapi i ve venkovním výběhu.

ZOO ve Dvoře Králové nad Labem chová žirafy okapi jako jediná v České republice a dnes pokřtěné mládě je druhým narozeným v pořadí. První žirafa okapi se v ZOO narodila v září 2008.

Okapi patří mezi sudokopytníky a přežvýkavce. Je to jediný žijící druh příbuzný žirafě a navíc jediný žijící pozůstatek prastaré podčeledi krátkokrkých třetihorních žiraf. Okapi žije v několika málo pralesních oblastech severovýchodní části Konga a jejich počet ve volné přírodě se odhaduje na 10.000 jedinců. Královédvorská ZOO chová okapi od roku 2004.

autor: jou
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka