Ochranáři chtějí letos vykoupit mokřad na Královéhradecku

25. září 2010

Český svaz ochránců přírody chce letos v kampani Místo pro přírodu vykoupit mokřad na Královéhradecku, který by mohl zaniknout pod plánovanou skládkou. Protože s vlastníky pozemku ochranáři teprve jednají, nechtějí přesněji definovat jeho polohu. Ve veřejné sbírce na výkup přírodně zajímavých ohrožených míst se od loňského jara sešlo 1,6 milionu korun. Za 650.000 korun koupil svaz jedlobukový les v Bílých Karpatech. Letos mohou na výkup ochranáři použít 900.000 korun.

"Další lokality pro výkup máme vybrány na jižní Moravě a Liberecku," řekl novinářům koordinátor projektu Jan Moravec. Tiskové konference v Praze a Zlíně uspořádali ochranáři při příležitosti uzavření smlouvy o výkupu lesa v Bílých Karpatech. Soukromá přírodní rezervace, která má být zachována příštím generacím, ponese jméno Ščúrnica. Zatím má rozlohu 4,5 hektaru. Svaz chce rezervaci postupně rozšiřovat, již nyní na konto této lokality jde dalších 300.000 korun z dražby uměleckých děl uspořádané brněnskou ekologickou organizací Veronica.
S myšlenkou výkupu pozemků za účelem vybudování soukromých rezervací po vzoru Velké Británie přišel svaz před čtyřmi lety. Veřejnou sbírku vyhlásil loni. Moravce příjemně překvapil zájem veřejnosti. Na konto poslalo peníze zatím 1700 lidí.
Mezi dárci jsou i známé osobnosti, například spisovatel Ludvík Vaculík. "Koupil jsem les pro své vnuky, syny a manželku," řekl novinářům. Úspěch projektu vidí zejména v propojení celostátně vedené akce s prací místních spolků. Na výkupu jedlobukového lesa v Bílých Karpatech se totiž velkou měrou podílela místní skupina ČSOP Kosénka.
Už loni jako první pozemek svaz vykoupil pražský mokřad Triangl.

Logo
Spustit audio