Obyvatelé Petříkovic a dalších obcí na Trutnovsku musí počítat s hodně nepříjemnou objížďkou

23. květen 2017

Nutné opravy silnice II. třídy mezi Trutnovem a Petříkovicemi začaly komplikovat situaci především několika stovkám obyvatel Petříkovic, Chvalče a dalších obcí na trase. Jet do Trutnova autem je teď hodně tvrdý oříšek. Cesta do Trutnova jim místo 10 minut zabere tři čtvrtě hodiny a při jedné cestě najedou o 35 kilometrů víc. A tak řada obyvatel nejspíš v nejbližších dnech přesedlá ze svých plechových miláčků na vlak, kterého se dlouhá objížďka netýká. Do Petříkovic jsme se vypravili s mikrofonem. Reportér Tomáš Lörincz si objízdnou trasu autem vyzkoušel.

Varování první - pokud pojedete po objížďce směrem z Trutnova a cestu dobře neznáte, raději si jí důkladně nastudujte - trasa je sice značená typickými oranžovými šipkami, ale může se stát, že i přesto zabloudíte. A s tím souvisí varování druhé - pokud se v některých místech na trase ztratíte, počítejte pro jistotu s tím, že mobilní signál je slabý a mapu do navigace přes data v telefonu zkrátka nenačtete.

Čtěte také

Cesta zpátky, tedy z Petříkovic do Trutnova, je pak už značená ukázkově a vede přes Radvanice, Jívku, Odolov a Malé Svatoňovice. A měří přes 30 kilometrů a zabere vám tři čtvrtě hodiny cesty. Místní znají alternativní trasu, ale sami po ní raději nejezdí, říká Jiří Přívratský z Petříkovic: „Slušný řidič tam snad ani raději nejezdí. Protože tam jsou úseky, kdy se musí třeba i 300 metrů couvat do kopce a na štěrku, když se dvě auta potkají."

I on sám volí trasu dlouhou a hodně nepříjemnou s tím, že je to prostě potřeba vydržet. Jeho dcera Kateřina s objížďkou musí počítat také, čeká jí totiž maturita a na ní prostě pozdě přijít nesmí: „Tak asi pojedeme hodinu dopředu, abychom měli určitou rezervu."

navigace, GPS

Pokud by potíže končily tím, že si musíte nechat rezervu na cestu, asi by to ještě šlo. Problémy se ale objevují i jinde - například před místním obchůdkem je informace, že pečivo bude jen na objednávku a dva dny předem. Majitelka obchodu Hana Zimmermannová popisuje, že někteří dodavatelé jsou solidní a desítky kilometrů navíc si zajedou, s dalšími už je domluva horší: „Pro ně nejsme žádný velký odběratel. Sice bereme týdně zboží nejméně za 10 či 15 tisíc, ale oni mi řeknou, že sem 43 kilometrů kvůli nám nepojedou."

Starostové obcí na objízdné trase zůstávají v klidu, nárůstu dopravy se nebojí

Podle nezávislého starosty Radvanic Tomáše Němce bude dopravy možná dokonce ještě méně. A na rozdíl od Petříkovic třeba v Radvanicích potíže se zásobováním zatím nejsou: „Ty zásobovací firmy najedou bohužel z druhé strany, ale to není nic proti ničemu, aby to zásobování fungovalo."

Na silnici z Trutnova do Petříkovic se bude pracovat až do konce srpna, místní věří, že přibližně za tři neděle po dokončení prvního úseku oprav bude možno využívat kratší objízdnou trasu.

autor: lcz
Spustit audio