Oblíbeným poutním místem v Mariánské zahradě v Českém ráji je Loreta. Tajuplná kaple ukrytá v zeleni

30. červenec 2023

Součástí Jičínské pahorkatiny v Českém ráji je i barokní komponovaná krajina Mariánská zahrada. V ní jsou schované sakrální památky, které stojí za to objevovat. Patří k nim také barokní kaple Loreta stojící v zeleni na čedičové skále, asi půl druhého kilometru od městyse Podhradí.

Zajímavou, i když méně navštěvovanou částí turistického regionu Český ráj je barokní komponovaná krajina Mariánská zahrada. Nechal ji vytvořit hrabě František Josef Schlik na svém panství, v území mezi Jičínem a Kopidlnem.

Loreta je ústřední stavbou této krajinářské kompozice a dodnes také oblíbeným poutním místem. Byla postavena v roce 1694 podle návrhu proslulého francouzského architekta Jana Baptisty Matheye na čedičovém suku v nadmořské výšce 415 metrů. Zalesněný vrch, na kterém nedaleko městyse Podhradí sakrální památka stojí, se také jmenuje Loreta.

„Žádné místo – ať už je jím pole, rozcestí, zámek, kostel, poutní kaple, obecní náves, lesní tišina či prameniště vod – nemělo být opomenuto. Život svátečních chvil i každodenní práce, reprezentace panského majestátu i všednodennost obyčejných vesničanů, to vše se stává jedním světem hodným krásy, harmonie, mystičnosti, smyslu. Vysoko nad tím světem stojí Loreta, svatá chýše Panny Marie, k níž se jako k úběžníku sbíhají krajinné linie z míst, kde žijí ti, kdo krajinu obývají,“ uvádí se na webových stránkách Mariánské zahrady. A je to vlastně i vstupní příběh pro vnímavého turistu.

Vstup do kaple a do sakristii

Nechybí tu ale ani pověst o bohaté hraběnce z nedalekého hradu Veliše, která měla velmi chatrné zdraví. Když nepomohli doktoři, obrátila se na babku kořenářku. Ta jí poradila, aby navštívila Svatou chýši v Loretu v Itálii a tam se modlila za své zdraví. Modlitby byly vyslyšeny a hraběnka jako poděkování nechala údajně vystavět kopii Svaté chýše z Loreta. Ale to je jen pověst. Ostatně na průčelí kaple je umístěn znak rodiny Schliků.

K sakrální stavbě lze vystoupat v kterémkoliv ročním období. Podívat se dovnitř, případně i na vyhlídkovou terasu na střeše, můžete vždy první sobotu v měsíci od května do října. Vydat se k ní můžete buď pěšky z městyse Podhradí po žluté turistické značce, parkovat se dá u místního fotbalového hřiště. Příjemnou procházku nabízí i cesta lesem z malebné Hlásné Lhoty, kde budete cestou míjet půvabné roubené stavby.

Roubená chalupa v Hlásné Lhotě cestou ke kapli Loreta

Od návštěvy Lorety je to už jen kousek k poznávání dalších sakrálních památek Mariánské zahrady. Nejblíž je kaple Andělů strážců nebo kaple svaté Anny a Nejsvětější Trojice u Ostružna. Společným rysem jsou základní geometrické tvary, trojúhelník, obdélník, kruh nebo šestiúhelník.

Spustit audio