Objevila se na Náchodsku pseudovzteklina, nebo se tamní veterinář spletl? Hledáme odpověď

26. září 2016

Před několika dny jste mohli z našeho vysílání slyšet reportáž o tom, že se v Červeném Kostelci na Náchodsku objevila u několika kusů lišek Aujeszkyho choroba, které se také říká pseudovzteklina. Ta ohrožuje zvířata, včetně psů a koček, nakažené kusy přitom nemají žádnou šanci přežít. Podle Státní veterinární správy se ale výskyt poměrně vzácné a smrtelně nebezpečné choroby neprokázal.

„Krajská veterinární správa pro Královehradecký kraj nedostala žádný oficiální podnět k prošetření údajného výskytu tzv. pseudovztekliny. Na základě domněnek, byť soukromého veterinárního lékaře, nelze v žádném případě učinit úřední závěr. Je nutné odebrat úřední vzorek, nechat ho vyšetřit v akreditované laboratoři a poté situaci vyhodnotit.," říká Petr Pejchal ze Státní veterinární správy.

Soukromý veterinář se ale brání
Soukromý veterinář Slavomír Šticha se ale brání. Lišky podle něj měly jasné příznaky pseudovztekliny.

Vzorky, které by tohle podezření potvrdily, ale na vyšetření nakonec neposlal: „Když jsem kontaktoval Státní veterinární službu, tak mi nejdřív řekli, že bych měl vyšetření hradit já. Pak jsem se dozvěděl, že by to mělo hradit město, protože to bylo na jeho katastru."

Čtěte také

Takovou informaci ale dostal v pátek odpoledne a následně už se mu prý nepodařilo zastihnout starostu města a domluvit se s ním na dalším postupu.

Mrtvou lišku proto uložil do mrazáku. Tím ale prakticky znemožnil Aujeszkyho chorobu oficiálně prokázat.

„Tím se vlastně ten virus zničil a ten vzorek byl k nepotřebě, tak proto se to nedalo vyšetřit. A Státní veterinární správa má předpisy, že to nemůže uznat, pokud to nebylo laboratorně vyšetřené," říjá Slavomír Šticha.

Liška (ilustrační foto)

Za svým názorem si veterinář Slavomír Šticha stojí
Za svým názorem si veterinář Slavomír Šticha stojí, možnost, aby prokázal, že má pravdu, ovšem nedostal. Další nakažené zvíře se totiž neobjevilo: „Uplynulo víc než patnáct dní a při těch teplotách, které byly, už by ten virus měl být za tu dobu zničený."

Přenašeči pseudovztekliny jsou většinou divoká prasata, ta jediná na nemoc neumírají.

Jiné druhy zvířat ale po nakažení nepřežijí víc než osmačtyřiceti hodin. Pro lidi Aujeszkyho choroba nebezpečná není.

Liška (ilustrační foto)
autor: PLE
Spustit audio