O ovčí vlnu je v Česku stále menší zájem. Někteří chovatelé ji dokonce pálí nebo vozí na skládku

29. červenec 2020 10:05

V Česku podle farmářů klesá zájem o ovčí vlnu. Buď o ni odběratelé nemají zájem vůbec, a nebo za ni zaplatí jen pár korun. Ovčí vlna má přitom celou řadu jedinečných vlastností. Používá se nejen k výrobě oděvů nebo přikrývek, ale třeba i k izolaci domů.

Malá obec Vernéřovice na Náchodsku. V dřevěném přístřešku hned vedle pastviny právě dvojice mužů stříhá ovce.

Čtěte také

Ovcí na stříhání je sto dvacet, z každé jsou tři až čtyři kilogramy vlny, celkem maximálně půl metráku. Prodat ji bude složité, a pokud se to podaří, zdaleka se nezaplatí ani náklady na samotné stříhání.

„Dostanete maximálně tři koruny za kilo. Což dělá nějakých devět nebo deset korun za ovci. Za stříhání dáte průměrně šedesát korun za kus," vysvětluje stříhač ovcí Lukáš Neugebauer.

Před třiceti lety se přitom cena za kilogram ovčí vlny pohybovala kolem dvou set korun, pak to byly desetikoruny, teď už o ni podle dalšího ze stříhačů Vladimíra Bařiny téměř nikdo nestojí.
„V současné době je ovčí vlna prakticky neprodejná."

Důvodů je několik. Dřív se v Česku chovala jiná plemena, výkupní cena vlny byla dotovaná a farmáři její kvalitu víc hlídali. Teď je z ní vedlejší produkt.

„Kvalita české a evropské vlny není taková, jako suroviny z Nového Zélandu nebo z Austrálie. A proto je ta naše vlna spíš takový odpad," říká Jan Šefc.

Čtěte také

V Lachově má víc než tři tisícovky ovcí a je tak jedním z největších českých chovatelů. Ročně vyprodukuje tři až čtyři tuny vlny.
„Jsme rádi, že si to odveze aspoň jeden odběratel, který ještě funguje. Vozí to někam do Polska na zpracování."

Drobní chovatelé jsou na tom hůř. Třeba Ladislav Oubrecht vlnu ze svých osmi ovcí prodat nedokáže.
„Co s ní? No spálíme ji. Co jiného s tím. Nikdo to nechce. Ani zadarmo si to nikdo nevezme."

Stále se zhoršující situaci připouští i Svaz chovatelů ovcí a koz. Zájem prý není hlavně o méně kvalitní, nevytříděnou vlnu, část ji končí třeba i jako odpad ve sběrném dvoře.

Spustit audio

Související