Zapečený květák se smetanou a sýrem

Květák je velmi oblíbená zelenina, kterou můžeme sice mít k dispozici během celého roku, ale ruku na srdce, nejlepší květák má právě nyní sezónu. Využijme tedy příležitost.

Ingredience
  • 1 větší květák
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 – 2 sroužky česnek
  • sůl, mletý pepř
  • Na vymazání a vysypání: máslo a strouhanka

Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Takto připravený  položíme na dno pařáku a ten postavíme na nádobu s vařící vodou. V páře vaříme cca 15 – 20 minut. Míru provařenosti kontrolujeme, květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal.

Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, přimíchali  strouhaný sýr, prolisovaný česnek a podle chuti směs osolili a opepřili. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut do zlatavého zabarvení.

Poznámka: Květák uvařený v parním systému si zachovává více živin a aróma.

Příloha: vařené brambory sypané pažitkou nebo perželkou, šťouchané brambory, saláty z čerstvé zeleniny

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko