Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa. Zda si maso po této úpravě ugrilujete nebo upečete v troubě, záleží na vás. Připravíme si báječnou marinádu nejen na gril.

Připomeňme si, že...

Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Poté uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 – 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celé ponořené. Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.

Co si na marinádu připravíme?

  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce octa balsamico
  • vymačkanou šťávu ze 2 limetek
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • půl čajové lžičky kayenského pepře
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • 3 lžíce tekutého medu
  • podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca

Postup:

  1. Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme.
  2. Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády podle návodu výše.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.