Čokoládový dort
Pondělní Apetýt pro vás má opět něco sladkého. Naše listopadové recepty uzavřeme čokoládou.
Historie čokolády je dlouhá. Patří především k Mayům a Aztékům. Do Evropy se dostala v 16. století. Oblíbenou se stala především u vyšších společenských vrstev. Tak, jak ji známe dnes, se pak objevila ve druhé polovině 19. století. A cestu si našla i do mnoha receptů.
Co budete na lahodný čokoládový dort potřebovat?
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru (krupice)
- 200 ml vody
- 50 ml oleje
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky instantní kávy
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- špetku soli
na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 250 ml zakysané smetany
Postup:
- V míse smícháme mouku, sodu, lžičky kakaa a špetku soli.
- Dobře promícháme.
- Poté rozšleháme olej, vodu, citronovou šťávu a také cukr a instantní kávu.
- Můžeme použít mixér.
- Následně přisypeme sypkou hmotu a opět dobře vyšleháme.
- Dortovou formu vymažeme máslem a nalijeme těsto.
- Pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.
- Po vychladnutí vytáhneme z formy a pomažeme polevou.
- Tu si připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a pomalu do ní vmícháme zakysanou smetanu.
Tip: Pokud jste opravdoví milovníci čokolády, doporučujeme místo kakaa rozlámat do těsta ještě jednu hořkou čokoládu. Rozpuštěná chutná v dortu výborně.
Související
-
Křehký makový koláč
Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.
-
Domácí čokoládová švestková pomazánka
Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.
-
Borůvkový koláč
Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.