Hamburská kýta na víně 10.6.2006
Suroviny:
750 g vepřové kýty, 250 ml bílého vína, 150 g kořenové zeleniny /mrkev, celer, petržel/, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 2 zrnka nového koření, bobkový list, špetka tymiánu, 50 g másla, 1 malá mrkev, kousek celeru, 1 cibule, 20 g mouky, mletý pepř a sůl.
Postup:
Z bílého vína, kořenové zeleniny, cibule a koření uvaříme marinádu, necháme vychladnout a nalijeme na maso a necháme 24 hodin v lednici uležet. /Maso musí být přikryté zeleninou a zalité nálevem/.
Čerstvou zeleninu očistíme, nakrájíme i s cibulí nadrobno, osmahneme na másle, odleželou kýtu vyjmeme z marinády a dáme na zeleninu dusit. Po chvíli zalijeme procezenou vinnou marinádou a udusíme doměkka. Kýtu vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, provaříme, přecedíme a nalijeme na maso pokrájené na plátky. Podle chuti osolíme a opepříme.
Vaříme s Habadějem v sobotu 10.6.2006 v 11:15 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.