Rolované koláčky

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
30 dkg másla
3 žloutky
1/2 kostky droždí
2 lžíce mléka

Postup:
Z mouky, másla, žloutků a kvásku z droždí a mléka vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 díly a vyválíme na obdélníkové placky. Placky potřeme ušlehaným sněhem ze 3 bílků, 20 dkg moučkového cukru a 1 lžíce octa, posypeme rozsekanými ořechy, čokoládou a rozinkami a zavineme jako roládu. Rolády na krájíme na plátky, které přendáme na plech a upečeme. Po upečení koláčky obalujeme v cukru.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.