Nevidomí na Kuksu: pomocí Braillového písma „nasávali“ vzhled sochy!

3. září 2024 09:15

Hospital Kuks na Trutnovsku měli možnost navštívit zdarma lidé s nejrůznějším postižením. Jak se jejich prohlídky liší od těch běžných? 

Národní památkový ústav nabídl i letos možnost lidem s postižením zdarma navštívit vybrané kulturní památky. V Královéhradeckém kraji to byl Hospital Kuks na Trutnovsku. V areálu se tak během dne vystřídali například lidé na vozíku a nebo nevidomí.

„Cílem je umožnit absolutní vnímání památky."

Lidé s handicapem mají samozřejmě možnost navštívit Hospital Kuks kdykoli během sezóny, jen musí počítat s tím, že budou ve skupině se zdravými. Pro slabozraké a nevidomé tady mají haptické knihy s informacemi v Braillově slepeckém písmu.

Navštívit památky zdarma, s výkladem přizpůsobeným typu postižení, umožňuje Národní památkový ústav čtyřikrát ročně, na různých místech republiky. "Cílem této akce je umožnit návštěvníkům absolutní vnímání památky. Dáváme větší časový postor a výklad je vysloveně uzpůsoben určitému typu postižení," doplňuje mluvčí národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. O tom, které památky dostanou lidé s handicapem navštívit v příštím roce se rozhodne na podzim. 

Spustit audio

Související