To není malý tučňák, ale vylíhlé kuřátko maransky. Slepice, co snáší ‚čokoládová' vajíčka

24. březen 2018

S příchodem jara se začala v Žirči u Baierů líhnout první letošní kuřátka. A u toho samozřejmě nesměla chybět i naše zvířecí reportérka Blanka Malá.

Maranská slepice je velká, klidná, v hejnu nekonfliktní a výborná nosnice. A její zvláštností jsou vajíčka zabarvené jako čokoláda.

Chov těchto slepic není v Česku není moc běžný. Plemeno pocházející z Francie do České republiky přivezl přední odborník na chov drůbeže Ing. František Šonka, současný předseda Klubu chovatelů maransek.

Odborné knihy uvádějí, že tyto slepice začínají snášet vejce později, až mezi šestým a osmým měsícem. Pokud maransky začnou nést už v pěti měsících, není to dobře. Protože vejce jsou pak menší.

V Žirči u Baierů se líhnou první letošní kuřátka maransky

Kvůli tomuto problému se chovatelé snaží maransky „držet", aby brzo nesnášely. Jak se to dělá? Skladbou krmiva. Slepice se nesmí provokovat směsí, která nosnost povzbuzuje. Krmí se pouze ječmenem, ječným šrotem a zeleným.

Maransky také snášejí vejce se silnější skořápkou, do kterých by neměly proniknout bakterie salmonely.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.