Nemocniční snídaně jako v hotelu, Bechtěrevova choroba a další RE-USE point. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Výběr z několika druhů zeleniny, ovoce, pečiva nebo mléčných výrobků, doplněný například o šunku, sýr a cereálie. K tomu různé nápoje. To vše formou švédského stolu. Právě tak už několik týdnů vypadají snídaně na porodnickém oddělení náchodské nemocnice.

Je ráno a na porodnickém oddělení náchodské nemocnice právě začínají snídaně. Maminka Nikol si zatím na talíř vybrala máslo, med, rohlík a banán.
„Je to super, člověk si může vybrat na co má zrovna chuť. Střídám to, ale spíš mám ráda sladkou snídani."

Čtěte také

Ankylozující spondylitida nebo-li Bechtěrevova choroba je chronické, celoživotní onemocnění. Jeho příznaky se postupně vyvíjejí a nejsou v každé fázi nemoci stejné. Bechtěrovova choroba je častější u mužů než u žen, první příznaky se většinou objeví mezi 18 a 30 lety věku.

Revmatolog doc. MUDr. Petr Bradna, CSc. hovoří v naší radioporadně na téma: Bechtěrevova choroba. Nejde o dědičné onemocnění v tom smyslu, že by se jednoduše přenášela z rodičů na děti. Přesto však v jejím rozvoji dědičnost určitou roli hraje. Má-li někdo z vašich blízkých příbuzných (rodiče, prarodiče, sourozenci) ankylozující spondylitidu, máte i vy vyšší riziko tohoto onemocnění, a neměli byste proto podceňovat případné typické příznaky.

Čtěte také

Další fungující RE-USE point v Hradci Králové najdou lidé na sběrném dvoře v Plačicích. Odnést si z něj mohou za drobný peníz věc, která se někomu jinému nehodí. Za vybranou částku pak městské lesy vysázejí nové stromky.

„V tuto chvíli otevíráme už třetí RE-USE point. První jsme otevírali v našem centrálním sběrném dvoře na ulici Bratří Štefanů. Potom v květnu letošního roku jsme otevřeli RE-USE point ve sběrném dvoře Na Brně," říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek. Ze sběrného dvora Temešvár v hradeckých Plačicích si lidé budou moci nově odnést i větší nábytek.

autor: baj
Spustit audio

Související