Neděle: Vy, koledy a vánoční písně

21. prosinec 2014

Zpíváte si vánoční písně a koledy? Jaká je vaše nejoblíbenější? Co vám hudba o Vánocích dává?

Na 570 míst v Česku a 10 míst v zahraničí si ve středu 10. prosince v podvečer přišlo zazpívat podle odhadů přes 70 000 lidí v rámci unikátní akce Česko zpívá koledy s Českým rozhlasem a Deníkem.

Na náměstích a návsích, v kostelech, před školami nebo obchodními centry se přesně v 18 hodin rozeznělo pět známých koled Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce valaši.

Zpívání uzavřely, stejně jako loni, populární Vánoce, Vánoce přicházejí. Atmosféra tradičních českých Vánoc zavanula i ve sluncem zalité katarské metropoli Dauhá. Ke zpěvu koled se Češi na poslední chvíli zapojili i tam. K lidem v tuzemsku se přidali i krajané ve Španělsku, Řecku, Itálii, Německu, Turecku, Norsku či Nizozemsku.


autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.