Neděle: Vánoce vašeho dětství

17. prosinec 2017

Jak vzpomínáte na vánoční svátky vašeho dětství? V jaké době jste je prožívali a kde? Jak jste je tenkrát vnímali dětskýma očima a jaké vůně, chutě a pocity se vám dodnes vybavují?

Vánoce našeho dětství byly sice chudší, skromné, ale přitom možná bohatší než dnes a plné vděčnosti. Lidé se těšili na společné setkání u prostřeného stolu a radovali se i z maličkostí. Byli jsme vděčni za každou drobnost, plni očekávání a radostného setkání. Když jsme dostali čokoládu, banán, mandarinku, oříšek nebo i jinou lahůdku, mysleli jsme si, kdoví co nemáme. Někde se nedostávalo ani toho.

Vánoce nebyly ani tak o dárcích jako spíš o setkávání a společně prožitých chvílích. Vůně maminčiných vanilkových rohlíčků se mi vybavuje dodnes. Cukroví jsme s bráškou dostali až na Štědrý den a stromeček byl ozdoben 24. prosince ráno, když jsme se probudili. To bylo překvapení. Byl to pro nás děti zvláštní a výjimečný čas. Dodnes na to u rodinného stolu vzpomínáme.

Tu atmosféru nám rodiče vytváří i dnes. Dávají nám pohostinnost srdce, a té si vážím nejvíc. Moc se na setkání s celou početnou rodinou těším a určitě si s vámi už dnes v noční lince zavzpomínám na Vánoce našeho dětství.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.