Neděle: Od pondělí do neděle

17. srpen 2014

Věděli jste, že když se vaše spánkové návyky o víkendu odchýlí o jednu až dvě hodiny od normálu, může to mít za následek velkou únavu při startu do nového pracovního či studijního týdne? Jaký den v týdnu máte nejradši a proč a naopak jaký byste raději zrušili?

Častokrát je pondělní únava daní za páteční a sobotní probděné noci. Následně pak mají lidé tendence další dny vyspávat až do oběda a párty z pátečního večera třeba i v sobotu zopakovat. Tím ale trpí nejen jejich tělo, ale spánkové návyky. V neděli má pak tělo problém přizpůsobit se běžnému spacímu režimu,

Spousta lidí má problémy se spánkem - tělo nezrelaxují, a proto si v pondělí připadají nevrlí i nevyspalí. Nevrlost a únava je úzce spojena s naším cirkadiánním rytmem, zjednodušeně řečeno našimi vnitřními hodinami.

Cirkadiánní rytmus je jeden z biorytmů, tedy kolísání aktivity a bdělosti nejčastěji s denní, měsíční či roční periodou. Nemají ho jen savci, ale dokonce i květiny, které na noc zavírají své květy, a to i když jsou umístěny v temné místnosti.


autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.