Nadace Partnerství spustila burzu projektů

23. září 2010

Nadace Partnerství každým rokem podpoří dvě stovky projektů ochrany přírody a udržitelného rozvoje celkovou částkou 20 milionů korun. Ani přes podporu významných dárců však není možné podpořit všechny kvalitní projekty, které se o grant ucházejí. Nadace Partnerství proto jako první česká nadace připravila internetovou burzu projektů, které již nebylo možné podpořit v běžném grantovém schématu. Pro tyto projekty nyní hledá dárce. Do burzy projektů byly zařazeny i čtyři projekty z Královéhradeckého kraje.

Základní škola Jih v Hradci Králové, která předkládá jeden z nich, je typickou sídlištní školou sedmdesátých let. Disponuje poměrně velkým nezastavěným pozemkem, který ale žáci využívají jen sporadicky. Na pozemku proto škola vytvoří místo, které bude lákat k pobytu, sloužit výuce i odpočinku obyvatel sídliště. Žáci školy zde vysadí stromy z keltského stromového kalendáře, o které se budou nadále sami starat v rámci výuky pěstitelských prací. Vznikne tak místo, které veřejnosti nabídne poučení i relaxaci.
"V roce 2006 Nadace Partnerství rozdělila mezi 207 projektů více než 20 milionů korun. Mnoho žadatelů jsme však museli odmítnout. Grantové prostředky jsou i přes podporu významných firemních dárců omezené a nemohou bezezbytku pokrýt veškeré kvalitní projekty. Drobnějším dárcům naopak často nevyhovuje běžný způsob financování široce vymezeného programu a hledají spíše konkrétní projekty v určitých místech. Pokud se tyto aspekty spojí, může z nich vzejít nečekaná výzva," uvedla Radana Dungelová z Nadace Partnerství.
Do burzy projektů bylo prozatím vybráno 31 žádostí. Nabídka je uspořádána do přehledného katalogu obsahujícího krátký popis projektu, místo realizace, cenu a kontakt na odborného garanta z Nadace Partnerství, který v případě potřeby poskytne dárci doplňující informace. "Prvořadým kritériem výběru byla kvalita projektu, přihlíželi jsme však i k tematickému zaměření, místu realizace a finanční náročnosti, aby byla skladba katalogu co nejpestřejší. Dárce si tak může vybrat takový projekt, který nejlépe odpovídá jeho požadavkům na obsah, cenu i umístění," dodala Dungelová.

Spustit audio