Nad opravou křižovatky Mileta v Hradci Králové se opět vznášejí velké otazníky

30. březen 2017

Oprava královéhradecké křižovatky Mileta poblíž fakultní nemocnice je zatím v nedohlednu. Město Hradec Králové sice po dlouhých letech vybralo variantu, kterou chtělo převést do praxe, jenže zatím se pro stavbu nedaří získat platné územní rozhodnutí. Proti němu se totiž postavilo občanské sdružení Kruh pro občanskou společnost, které prosazuje jiné řešení celé lokality Mileta.

Představitelům občanského sdružení nevadí samotné křížení ulic Sokolská a Hradecká, ale v územním řízení napadají dopravní napojení fakultní nemocnice a zdravotnické záchranné služby. Plánovanou křižovatku u záchranné služby chtějí posunout blíž ke stávajícímu výjezdu z nemocnice a jiný názor mají i na napojení Benešovy třídy.

Čtěte také

Podle Aleše Dohnala z Kruhu pro občanskou společnost navíc není tak rozsáhlá oprava křizovatky nutností: „Za čtyři či pět let se otevře silnice D35 a na stávající křižovatce poklesne významně provoz. A bude dopravně kapacitně stačit. A to je zhruba tak v době, kdy se bude dokončovat ta rekonstrukce, kterou oni plánují."

Odvoláním občanského sdružení KOS se zabývá stavební úřad Libereckého kraje

Královéhradecké hejtmanství, které se má podílet na financování opravy, bylo z řízení vyloučeno kvůli podjatosti.

Provoz na silnici (ilustrační foto)

„Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo, že krajský úřad Královéhradeckého kraje je v případě rozhodování o křižovatce Mileta podjatý. To znamená, že by při rozhodování v této kauze nemusel rozhodovat nezávisle," říká za královéhradecký kraj Martina Götzová.

Další oddálení opravy křižovatky Mileta, která má stát zhruba 225 milionů korun, dělá starosti královéhradeckému magistrátu.

Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha z TOP 09 totiž může město přijít o peníze, které má na přestavbu vyčleněno Ředitelství silnic a dálnic: „Můžeme mít potom jakékoliv stavební povolení na jakýkoliv projekt, ale nepostavíme ji nikdy. A to z jednoho prostého důvodu. Že na ni nebudeme mít finance. Protože Ředitelství silnic a dálnic, tedy stát, na ni dává částku přes 120 milionů korun. Což kraj, ani město, uvolnit nemůže."

Stavební úřad Libereckého kraje zatím odvolací řízení na žádost investora přerušil a to do 20. dubna. Zástupci magistrátu chtějí do té doby najít se sdružením KOS společnou řeč.

Spustit audio