Nábřeží řemeslníků v Hradci Králové

23. červen 2011

Na Tylovo nábřeží do Hradce Králové přijede v pátek 1. července v 10 hodin známý architekt Josef Gočár a proslovem zahájí městskou slavnost Nábřeží řemeslníků. Lidoví řemeslníci z Česka, Slovenska a Polska předvedou svou šikovnost do 22 hodin na břehu Labe před Pedagogickou fakultou. Nabídnou k prodeji originální výrobky a zapojí zvídavé děti do tvůrčí práce. Tylovo nábřeží se změní v tvůrčí dílnu. Stánky budou na chodníku pod stromy od Pražského mostu po elektrárnu Hučák. Děti budou sledovat pohádky, zkoušet jednotlivá řemesla a dospělí mohou u medaře ochutnávat medovinu nebo u řezníka rožněné sele a pivo.

Moderátoři Zdeněk Novák a Jana Házová pro vás připravili v pátek 1. července 2011 od 9:00 do 12:00 v PéHáčku přímý přenos z této zajímavé akce.

Letošní trh bude rozšířen o zdravou zeleninu, ovoce a mléčné výrobky. Zájemci si je mohou koupit přímo od sedláků.
Přihlásilo se 50 řemeslníků, zejména těchto profesí: kovář, hrnčíř, perníkářka, košíkářka, šperkařka, přadlena, pekař, soustružník, tkadlec a další. Důležitou osobností je řezbář Tomáš Cidlík z Frýdku-Místku, který se proslavil vyřezávanými židlemi v hospodě Rejvíz. Každý štamgast zde má židli s vlastním portrétem vyřezaným do opěradla. Umělecký řezbář pan Mařík předvede svůj nábytek s intarzií.
Je to technika známá od antiky, ale největší rozvoj zažila v italské renesanci. Na nábřeží se bude háčkovat, vyšívat, řezat do dřeva, zdobit perníky cukrovou polevou nebo kovat podkovy. K vidění budou dravci, kozy a další zvířata. Celodenní program je ideální pro rodiny s dětmi, které chtějí tvořit a hrát si.

Spustit audio