Na zámku v Teplicích se můžete vydat po stopách zaniklého kláštera. Založila ho královna Judita

2. březen 2024

V Teplicích v Ústeckém kraji můžete navštívit nejen vyhlášené lázně, ale třeba i místní zámek. V přízemí románského křídla se můžete vydat Po stopách zaniklého teplického kláštera. Toto nejstarší křídlo zámku bylo totiž součástí kláštera benediktinek, který okolo roku 1160 založila česká královna Judita. Čeká vás tak výlet daleko proti proudu času a do tajuplných prostor.

Krásná, vzdělaná a vlivná. Taková byla královna Judita, druhá manželka českého panovníka Vladislava II. To na její popud dal Vladislav vystavět první kamenný most v Čechách a teprve třetí ve střední Evropě. Měl úctyhodné rozměry. Na šířku 6,8 metru a na délku 514 metrů. Dokončen byl v roce 1172 a sloužil skoro dvě staletí až do roku 1342, kdy ho strhla povodeň.

Významnou stopu zanechala královna Judita i na severu Čech. U teplých pramenů v Teplicích založila klášter pro benediktinky, které termální vodu využívaly k léčbě nemocných. Stalo se tak více než dvě let před vznikem jiných lázeňských míst ve střední Evropě. Přesné datum známo není, ale bylo to na přelomu 50. a 60. let 12. století. Pravděpodobně se začalo stavbou trojlodní baziliky, která je takřka přesnou kopií baziliky sv. Jiří na Pražském hradě, odkud benediktinky do Teplic přišly. Teprve později se budoval samotný konvent a hospodářské objekty.

Když Vladislav II. zemřel, ujala se sama Judita řízení teplického kláštera, prožila v něm řadu let a nakonec v něm byla i pohřbena, jak praví kronikář Dalimil. Nalezené ostatky zkoumal profesor Emanuel Vlček a doložil s pravděpodobností hraničící s jistotou, že se opravdu jedná o královnu Juditu. Její lebka je dnes uložena v Národním muzeu v Praze. Ovšem v expozici věnované historii teplického kláštera je k vidění její replika. Dodnes udivuje skvělým stavem chrupu, vždyť Judita se dožila požehnaného věku kolem osmdesáti let.

Prohlídkový okruh v teplickém zámku představuje velikost a význam někdejšího Juditina kláštera

O jejím významu vypovídá i skutečnost, že je vyobrazena na vladislavském denáru. Jednak sama, jednak v páru s Vladislavem II. V tehdejší době se totiž královny na mincích běžně neobjevovaly. Její a Vladislavův syn Přemysl Otakar I. jako první získal právo na dědičný titul krále.

Prohlídkový okruh v areálu teplického renesančního zámku dává představu o velikosti a významu Juditina kláštera, jde o jednu z nejvýznamnějších románských památek v Čechách. A na prohlídku si určitě udělejte víc času, protože zmíněný zámek je dnes sídlem Regionálního muzea v Teplicích a navštívit jeho expozice i dočasné výstavy rozhodně stojí za to.

Spustit audio