Na tísňové linky volá každý rok zhruba 150 000 lidí. Část z nich ale linku zneužívá

17. červenec 2015

Na tísňové linky 112 a 150 volalo loni 156 tisíc lidí. Jen v necelých osmi procentech ovšem následně záchranáři skutečně zasahovali, zbylých zhruba 92 procent volání na tísňovou linku vůbec nepatřilo a nebo ji lidé vědomě zneužili. Nedávno například desítky záchranářů zasahovali u údajného požáru v Trutnově.

„Tísňová linka."
„Chci nahlásit požár Za Vápenkou 378. Prosím rychle přijeďte, hoří tam."

Tohle je jeden z telefonátů, po kterém hasiči a policisté vyjeli do terénu, konkrétně do okrajové části Trutnova.

„Jsme vyslali jednotky jak z naší stanice, tak dobrovolné jednotky z Trutnova Horního Starého města a Hajnice, celkem sedm hasičských vozidel. I ve spolupráci s policií jsme celou tu lokalitu propátrali a nikde jsme žádný požár neobjevili," říká Radek Mencl z Operačního střediska Hasičského záchranného sboru Královehradeckého kraje.

Čtěte také

„Zpravidla se jedná o to, že je hlášený nějaký požár nebo dopravní nehoda, sjede se tam velké množství hasičů, policistů, záchranářů a ta technika může být potřeba někde jinde. To je zásadní problém toho zneužití," vysvětluje Radek Mencl.

Falešné volání jde přitom jen velmi těžko odlišit od toho pravého.

Takový zbytečný výjezd stojí desítky tisíc korun

„Já jsem tady sám, rychle přijeďte, nebo tam shoří moje máma. Tam všechno hoří, prosím", tento případ zneužití tísňové linky už řeší trutnovská policie.

Hasiči v akci

Potvrzuje to mluvčí Šárka Pižlová: „Jsme na obvodním oddělení zahájili úkony v trestním řízení pro šíření poplašné zprávy. Kriminální policie prověřuje telefonní číslo, ze kterého oznamovatel volal a vyslýcháme svědky. Pachateli tohoto trestného činu hrozí šest měsíců až tři roky ve vězení."

Podobné zneužití tísňové linky je přitom poměrně běžné, nejčastěji ho podle hasiče Radka Mencla mají na svědomí děti: „To zneužití nemusí být jen v tom, že někdo oznamuje něco, z čeho je indikována potřeba výjezdu, ale je to i to, že tu linku tísňového volání blokují svým voláním."

Lidé, kteří volají jen tak pro zábavu přitom mohou dostat pokutu až 200 tisíc korun, záchranáři navíc mohou ve spolupráci s operátorem problémové číslo na čas zablokovat.

autor: PLE
Spustit audio