Na Rychnovsku má vzniknout koordinační centrum pro cizince. A bude tu i víc policistů

21. duben 2017

Královéhradecký kraj a ministerstvo vnitra bude při problémech souvisejících se zaměstnáváním zahraničních pracovníků v průmyslových zónách postupovat společně. Vyplývá to z memoranda, které dopoledne podepsal hradecký hejtman Jiří Štěpán z ČSSD s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD. Dokument je reakcí především na situaci v průmyslové zóně Kvasiny - Solnice, kde vrostla drobná kriminalita.

Spolupráce se netýká pouze bezpečnosti v průmyslových zónách, vysvětluje ministr vnitra Milan Chovanec: „Memorandum znamená víceméně deklaraci společného postupu. Dohodli jsme se dnes na tom, že prioritou je schválení vládního návrhu usnesení na rozvoj této oblasti. Který zahrnuje navýšení počtu policistů, ale vedle toho i výstavbu bytů a další infrastrukturní stavby."

Už letos by tak například mělo na Rychnovsku vzniknout koordinační centrum pro cizince, které by jim pomáhalo třeba v případě, že ztratí zaměstnání. V regionu má pak přibýt policistů.

Čtěte také

„Přibyde celkem 36 policistů a dalších 6 policistů využijeme z vlastních zdrojů a budou tam přeřazeni z jiných policejních složek," říká ředitel hradecké krajské policie David Fulka.

Ministerstvo vnitra a Královéhradecký kraj podepsaly memorandum o spolupráci při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců

Kdy přesně to bude, zatím jasné není. Vše záleží na odsouhlasení vlády a pak také na tom, jak rychle policie nové muže dokáže přijmout.

Na Rychnovsku, kde je nejnižší nezaměstnanost v zemi a tamní automobilka nabízí nadprůměrné nástupní platy, to ale může být problém. Už teď ovšem v regionu hlídkuje víc policistů než dříve.

„My se věnujeme zejména dopravě. Ten počet námi evidovaných přestupků se oproti prvnímu kvartálu loňského roku zdvojnásobil. Samozřejmě, že se věnujeme i těm dalším jednotlivým porušením zákona," dodává David Fulka.

V souvislosti s rozvojem průmyslové zóny Kvasiny-Solnice loni vzrostla hlavně drobná kriminalita. Dnes je situace lepší, tvrdí nezávislý starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa: „Už se ta situace výrazně zlepšila. Jedna ubytovna změnila posádku, ale hlavně Policie České republiky výrazně posílila svoji přítomnost v tomto regionu a je to opravdu znát a je to dobře."

Podobný názor má i starostka Kvasin a starosta Solnice.

autor: ova
Spustit audio