Na místě jičínských kasáren vyroste obytná zóna. Město ale chce jednotný vzhled domů

27. únor 2015

Na místě bývalých jíčínských kasáren vyroste 11 bytových domů a 50 rodinných domků. Město ale chce zachovat celkový vzhled, proto zájemci o stavbu budou muset dodržet stanovená pravidla.

Kasárna se začala stavět od roku 1887 a to z důvodu umístění jičínského 43. zemskému praporu. Postupně se kasárna rozšiřovala, až na dnešní stávající území. Od devadesátých let 20. století chátrala, město pro ně hledalo využití, ale bohužel nenašlo.

Nyní se přistoupilo ke zbourání větší části objektů a k otevření lokality pro bytovou zástavbu urbanisticky zajímavé části Čeřovka v Jičíně. Podle starosty Jana Malého z Hnutí ANO má město o její budoucnoti jasno: "Záměr je to území zastavět bytovými a rodinnými domy".

Vyrůst by tu mělo 11 bytových domů a zároveň vznikne i 50 pozemků pro stavu rodinných domů. Zájemci se už podle Magdalény Doležalové z jičínské radnice hlásí, ale musí počítat s tím, že si v této lokalitě nebudou moci postavit cokoli: "Nechceme aby tam vznikla takzvaná lidová tvořivost, tedy určitě se budou muset budoucí investoři držet jistých pravidel".

Jičín - Valdštejnovo náměstí, uprostřed rozhledna Valdická brána

A dodává, že město chce zachovat jednotný vzhled: "Chceme, aby ty budovy navazovaly na část Čeřovka, která má své architektonické uspořádání, aby byly z hlediska urbanismu zachovány velikosti domů i garáží".

Kdo tu bude chtít stavět, bude se muset držet určitých pravidel

Město už má k dispozici katalog typů domů, ze kterých si zájemci budou vybírat.

"Tady budou mít výběr katalogu domů zhruba ze čtyř domů. Takže výběr ano, ale bude to omezené, ale může tam být určitá kreativita, to znamená, že třeba si mohou zájemci vybrat umístění oken", říká starosta Jan Malý.

Čtěte také

Do projektu město investuje zhruba 4 a půl milionu korun

"V nejbližších dnech budeme vypisovat výběrové řízení na zpracování prokjektové dokumentace, která vyřeší inženýrské sítě, silnice, ulice a podobně", vysvětluje Magdalena Doležalová.

V nové obytné lokalitě nebude chybět ani zeleň a zázemí pro děti.


Zvětšit mapu
Spustit audio