Na Medvědíně v Krkonoších pomáhal vrtulník. Propadla se tam zem do bývalého dolu

3. září 2020 10:31

Bánští záchranáři a dělníci pracují na zajištění propadu ústí komínu na Medvědíně v Krkonoších. Kvůli náročnému terénu musel s přepravou potřebného materiálu pomáhat vrtulník.

Před víc jak 60 lety v těchto místech skončila těžba uranové rudy a komín byl zavalen trhací prací. Jenže časem se narušila stability srubového povalu a zásyp propadl do volné části komínu. Propad o průměru 8 až 10 metrů a hloubce 6 metrů by mohl být nebezpečný jak pro turisty, tak pro zvěř.

Čtěte také

Pracovníci připravují čtyři náklady, váha každého z nich nesmí překročit jednu tunu.

„Vrtulník bezpečně unese 1,2 tuny materiálu. Ale dali jsme si pro jistotu limit tisíc kilogramů,“ vysvětluje Vladimír Tomek z královéhradecké letecké společnosti.
„Na vrtulník je přidá podvěsové lano na které potom budeme zavěšovat jednotlivá břemena. Rozdělíme se na dva týmy. Jeden bude navádět vtrulník v místě přistání a nabírání materiálu, druhý potom v místě jeho složení.“

Vrtulník přistává na Medvědíně. Materiál je potřeba přepravit zhruba do 300 metrů vzdáleného místa.

Bánští záchranáři a dělníci pracují na zajištění propadu ústí komínu na Medvědíně v Krkonoších

„Ideální je připravit si to do jedné ruky. A druhou odjistit a cvaknout to přímo tam.“
Jan Knajsl z letecké společnosti vysvětluje pracovníkům, jak je potřeba náklad na dlouhé lano přidělat a zajistit.
„Je dobré, když nás bude co nejvíc. Z každé strany jeden, když si to připravíme a držíme ve dvou a třetí to cvakne, tak je vymalováno.“

Čtěte také

Nejproblematičtější bude zvednout stočené pletivo, které se bude přepravovat v síti.
„Pokaždé když máte zaháknuto, tak mi prosím ukažte takto prstem. Ať vím, že můžeme poslat vrtulník dál a můžeme něco dělat. Kamil se bude hrnout na tuto stranu, kdyby bylo nějak zle. Pokud by se něco stalo, tak všichni utíkáme pod lanovku.“

Vrtulník zvedá první várku a odnáší ji. U místa propadliny už čekají bánští záchranáři, kteří materiál skládají a začínají místo překrývat.

„Provedou spojení z těch sítí, přetažení pomocí horolezeckých lan přes celou propadlinu a ukotvení. Je tam 120 svorníků,“ vysvětluje Vratislav Řehoř ze státního podniku Diamo.

Až bude propadlina zajištěna, označí se celá lokalita výstražnými cedulemi.

Spustit audio

Související