Na horách se ochladilo, ale pracovníci pneuservisů se pěkně zapotí. Denně přezují desítky aut

25. říjen 2017

Pneuservisy v Podkrkonoší zažívají první nápor řidičů. Ochladilo se a lidé s výměnou pneumatik spěchají. Mnozí to navíc chtějí stihnout do 1.listopadu, kdy začíná na vybraných silnicích platit značka povinné zimní výbavy. Pracovníci servisů mají otevřeno od rána do pozdních hodin, protože zakázek je hodně. Objednávky sice ještě přijímají, ale lidé si pár dnů i týdnů počkají, než na ně přijde řada.

Do pneuservisu v Čisté v Podkrkonoší právě přijela Iveta Dejmková. Proč takto brzy na přezutí pneumatik?

„Protože mám týden volna a pak už bych to nestihla. Jsem ze Špindlerova Mlýna a tam je ta příslušná dopravní značka. Takže to potřebuji, abych neplatila pokutu. Jezdím až nahoru do kopců. Jezdím i když napadne sníh. Touto dobou byl už loni dvakrát sníh," vysvětluje paní Iveta.

Čtěte také

Je osm hodin ráno a do pneuservisu v Čisté přijela první zákaznice. Zdaleka ale není jediným klientem. Když se podíváme do seznamu dnešního dne, tak sem bude přijíždět jeden zákazník za druhým.

„Zájem o přezouvání pneumatik je samozřejmě, jako každý podzim, veliký. Jelikož se blíží 1. listopad, který je daný vyhláškou, že musí být přezuto kde jsou dopravní značky. Tedy lidé samozřejmě přezouvají a je jich čím dál tím víc," říká Pavel Kraus, majitel pneuservisu.

V pneuservisu se na podzim nezastaví (ilustrační foto)

Je potřeba se objednávat s velkým předstihem?

„V tuto dobu už je čekací doba opravdu přes týden. A bude hůř. První lidé začínají přijíždět na přezutí už začátkem října. To jsou takoví ti poctivci, kteří nechtějí být překvapeni," vysvětluje Pavel Kraus.

V pneuservisu pracují celkem ve třech lidech. Kolik automobilů jsou schopni denně přezout?

„Když je ta největší krize, tak jsme schopni tak k 50 automobilům denně přezout. Letní pneumatika ztrácí přilnavost k vozovce při teplotě zhruba kolem 7 stupňů Celsia. Jestliže je průměrná denní teplota již nižší než těch 7 stupňů, tak je už zapotřebí ta zimní pneumatika," říká Pavel Kraus.

Pracovníci pneuservisů očekávají nápor zákazníků až do poloviny listopadu.

Spustit audio