Mlékomaty díky pohodlnosti lidí živoří. Zájem o čerstvé mléko přímo od zemědělců klesá...

22. březen 2016

V České republice aktuálně funguje 177 samoobslužných mléčných automatů, z toho na Královehradecku je jich 11. Většina z nich nabízí mléko s vysokým podílem tuku a to v průměru za 15 korun za litr - přesto je část mlékomatů ztrátová. Lidé totiž čerstvé mléko nakupují stále méně.

„Už nesledujeme ekonomiku těchto mlékomatů, jinak bychom je museli zrušit," říká Pavel Veselý, předseda představenstva Agrodružstva Lhota pod Libčany, které provozuje čtyři mlékomaty. Tři jsou v Hradci Králové, čtvrtý jen nedaleko zemědělského družstva.

Tuku má mléko přes čtyři procenta, přesto o něj lidé ztrácí zájem.

Čtěte také

„Pokles byl zaznamenán všude, někde menší, jinde větší. Když vezmeme automat, který je ve městě a je nejlepší prodejně, tak prodával nějakejch 270 litrů denně, teď tam je aktuální číslo 150," vysvětluje Jan Šťástek, který má provoz mlékomatů na starosti. Jejich obsluha je přitom jednoduchá a rychlá.

Už nesledujeme ekonomiku těchto mlékomatů, jinak bychom je museli zrušit.Pavel Veselý, předseda představenstva Agrogružstvo Lhota pod Libčany

Mlékomaty mají svůj chladicí systém a také například zámek, který po uplynutí čtyřiadvaceti hodin vydávání zablokuje.

Jakýkoli problém automat hlásí SMS zprávou svému provozovateli.

I díky tomu tak hygienici zjistí porušení norem naprosto výjimečně.

„Kontrolují nás hodně. Za celou dobu u nás nikdy žádný problém zjištěn nebyl," říká Jan Šťástek.

mlékomat, automat na mléko

Klesající prodeje potvrzuje i soukromý zemědělec Petr Lof. Ten má mlékomat ve Velkém Poříčí na Náchodsku a podle jeho ženy Anny lidé dávají přednost mléku z obchodů i kvůli pohodlnosti.

Zatímco čerstvé mléko by lidé měli spotřebovat nejdéle do tří dnů, to krabicové vydrží několik měsíců.

„Za poslední tři čtvrtě roku klesl prodej o třetinu. Vysvětlujeme si to pohodlností lidí. Pro ně je snadnější to skladovat doma, než by si došli pro to čerstvé mléko," říká Anna Lofová.

Provoz mlékomatů je tak často ztrátový.

Snižovat cenu ovšem provozovatelé nechtějí, byla by prý pod výrobními náklady a rušit přístroje také ne, vždyť za jeden zaplatili kolem půl milionu korun.

Mléko chutná!
autor: PLE
Spustit audio