Mimořádně bohaté nálezy hlásí archeologové ze staveniště dálnice D11 u Hradce Králové

6. únor 2018 12:05

Ještě pár týdnů mají před sebou archeologové, kteří zkoumají budoucí staveniště pokračování dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Polsko. Lokalita je na nálezy mimořádně bohatá, třeba sídliště z mladší doby kamenné nabízí stovky nebo spíš tisíce fragmentů. Přesto by mělo být do dubna hotovo.

Archeologové, kteří zkoumají prostor budoucího staveniště dálnice D11 severně od Hradce Králové, mají na svou práci už jen posledních pár týdnů. Hotovo musí být do dubna, přesně po dvanácti měsících od okamžiku, kdy se vědci do země v téhle lokalitě ponořili poprvé.

„Neplatí taková ta představa veřejnosti, že archeologie něco zdržuje. Ty termíny jsou závazné a musíme je zkrátka stihnout," říká jeden z vedoucích výzkumu, docent Radomír Tichý z královéhradecké univerzity.

Do konce března, maximálně do začátku dubna bude hotovo, i kdyby se snad narazilo na nějaké významné nálezy. Na všech plochách už je ale hotová skrývka, která archeologům naznačila, co a kde se může objevit.

Sto nových jam plných nových nálezů se snad neobjeví, ale náhoda si občas podle Radomíra Tichého dokáže zažertovat: „Existuje skutečně takový zákon schválnosti. Třeba teď opravdu na některých těch úsecích přibyla ta pohřebiště. A to jsou ty Murphyho zákony."

Bohaté nálezy hlásí archeologové ze staveniště dálnice D11

Pokud je řeč o pohřebištích, i na ta už archeologové narazili. Ale zatímco o místa nálezů běžných předmětů denní spotřeby se podělí, informaci o tom, kde jsou pravěké hroby, z nich nedostanete. Radomír Tichý vysvětlil proč: „Teď budu trochu protivný archeolog, že ta místa nebudu jmenovat. Ale to jen proto, aby zůstala ochráněna před příliš zvídavou veřejností. Ale ty hroby tady jsou. Jen k nim povím, že to podloží je tu hodně agresivní, takže pravěké hroby už většinou obsahují již jen části těch koster. Zbytky lebek nebo zuby."

Jasné je, že kousek od Rodova, kde nedávno vyrostlo několik velkoprostorových stanů, se nacházejí především kusy keramiky, pazourkové nástroje a stopy po původních obydlích. To všechno pod vrstvou bláta - cesta od silnice do stanu znamená, že vám nohy ztěžknou každá snad o půl kila a i při snaze o sebeopatrnější pohyb se prostě bahnu neubráníte.

Bohaté nálezy hlásí archeologové ze staveniště dálnice D11

Ve stanech je o chlup tepleji, než venku - a když mrzne, půda zůstává pro archeology přístupná. Ale žádný med to není, říká Radek Soukup: „Nesmí tady být žádné bačkory. O létě mi ani nemluvte. To jsme se tady zase všichni spálili. Je to takové trošku i přežívání."

Přesto archeology jejich práce baví a baví je tím spíš, když narazí na nějaký opravdu zajímavý artefakt. Třeba kamennou sekerku s dokonale vykrouženým otvorem pro topůrko. A tak se úplně nabízí otázka, jakou vlastně hodnotu třeba takový nástroj v pravěku měl - jeho výroba určitě stála spoustu času.

A nebyli by to archeologové, kdyby si to nechtěli sami zkusit, usmívá se Radomír Tichý: „Já budu rád, když budu moci vrtat. Jednak on do toho člověk potřebuje i sám proniknout, aby ty věci nebral jen teoreticky. A já se na to těším."

Do dubna nejspíš času na zkoušku vrtání do kamene docent Radomír Tichý z Královéhradecké Univerzity mít moc nebude, jak už bylo řečeno, na dokončení průzkumu pod budoucí dálnicí D11 zbývá jen pár týdnů.

Bohaté nálezy hlásí archeologové ze staveniště dálnice D11
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související