Mikuláš v Opočně

22. září 2010

V letošním roce přivítají v Opočně pod Orlickými horami Mikuláše již po dvanácté. Akce Mikuláš v Opočně začíná v sobotu 6. prosince 2008 v 16:45, kdy vystoupí žesťový soubor z Dobrušky s tzv. vánočním vytrubováním. V 17:00 začíná hlavní program, který je rozdělen na dvě části (oddělení zla od dobra). Jde o opravdu originální příjezd čertů na káře s doprovodnou hudbou, další čerti vylézají z děr ze země, ohniví muži na podiu oslňují svým uměním a z radnice města se pomalu spouštějí další čerti a to je ten okamžik, kdy už děti ani nedýchají. Mezitím probíhá na podiu vlastní program. Po 20 minutách se čerti vytrácejí, hudba začíná měnit svůj tón, zhasne celé Opočno a děti už svým cinkáním přivítají Mikuláše, který přijíždí na kočáře.

Příchodem na podium si s dětmi povídá a po rozhovoru odchází svým rozvážným krokem k rozsvícení opočenského vánočního stromu. Opočno opět zhasne a rozsvítí se pouze strom na náměstí, v tomto okamžiku začíná ohromný ohňostroj s nádhernou hudbou a efekty. Celá akce trvá asi 45 minut, aby zaujala a nestala se nudnou.
Ještě je třeba dodat, že už od brzkého odpoledne je náměstí plné stánků s vánoční tematikou, pije se medovina, grog a vánoční koledy znějí po celém městě. S touto akcí je spojena i vánoční výstava, která se stala v Opočně tradicí a pořádá ji Střední škola Opočno. Výstava je nádherná, v každé třídě této školy je možnost nakoupit opět věci s vánoční tematikou, můžete si zakoupit květiny, suchá aranžmá, drobné vánoční pečivo. A na konci všeho je možnost posedět v kavárně, kde voní rum a podávají se různé koktejly. Tato výstava se stala součástí vánočního dne v Opočně.
První Mikuláš, který se v Opočně uskutečnil, byl velice skromný a pořádaný byl v našem kulturním zařízení Kodymův národní dům. Zde se pořádají veškeré akce města Opočna. Přivítání Mikuláše tehdy uspořádalo sdružení ochotníků Veselá kupa. Bylo to v roce 1993. Později se sešla parta lidí s nápadem uspořádat Mikuláše pod širým nebem. Tento Mikuláš byl pořádán na zámku a měl veliký úspěch. Domnívám se, že od tohoto okamžiku se stal Mikuláš v Opočně tradicí, která se udržela až dodnes. Do této podoby, kterou budete mít možnost shlédnout se zapsal do podvědomí lidí od roku 2000. Jde o výjimečný projekt, který podporuje finančně město Opočno a velký dík také patří místním organizacím a podnikatelům, kteří bezplatně při této akci pomáhají. Organizace a příprava začíná již na konci léta, kdy je připraven scénář, na kterém je Mikuláš postaven. V každém roce je scénář nový, aby zaujal svoji originalitou. Divadelní představení je v letošním roce připisováno uměleckému spolku Kodym, který v našem města působí a společně s děvčaty ze základní umělecké školy oboru mažoretek zajistí plynulý chod dlouho očekávané akce.
Každoročně přijíždí na tuto akci na 5000 lidí ze sousedních měst. Je to opravdu ohromné, když samotné město Opočno má 3000 obyvatel a na akci samé se podílí 100 místních dobrovolníků, kteří jsou ochotni vytvořit pro děti něco úžasného.

Spustit audio