Město Hradec Králové se připojí k akci vlajka pro Tibet. Kraj nikoliv...

10. březen 2015

10. března zavlaje ve stovkách měst v celé České republice tibetská vlajka, která má ukázat na porušování lidských práv v Tibetu. K mezinárodní kampani se i letos připojí město Hradec Králové, na krajském úřadě ale bude červeno-modrá vlajka se žlutým sluncem uprostřed znovu chybět. Proti jejímu vyvěšení se postavila většina krajských zastupitelů.

Česká republika se k mezinárodní akci vlajka pro Tibet poprvé připojila v roce 1996 a Hradec Králové byl spolu s dalšími třemi městy průkopníkem této akce. Primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu je rád, že se po několikaleté pauze podařilo tuto tradici oficiálně obnovit: "Bylo krátké přerušení mezi lety 1999 až 2001, kdy jsme vlajku nevyvěšovali, ale od té doby se zase vyvěšuje".

Podle prvního muže hradecké radnice je důležité si pravidelně připomínat porušování lidských práv, ke kterému nedochází jenom v Tibetu: "Já osobně to neberu jako nějakou provokaci nebo nějaký výrazný protest. Vlajku za Tibet vnímám jako celosvětový symbol demokratizace světa a právo národů na sebeurčení. Nevztahuji to jen k Tibetu, ale pro mne to je spíš celosvětový symbol".

Údolí králů

Na pivovarském náměstí v Hradci Králové, kde sídlí vedení kraje, ani letos tibetská vlajka viset nebude. Velkým zastáncem této akce je sice Vladimír Derner z KDU-ČSL, jenže jeho návrh zastupitelstvem neprošel: "Můj návrh nebyl podpořen především ze strany vládnoucí koalice, tedy komunistů a většiny sociálních demokratů. Co se týká opozice, tak prakticky všichni hlasovali pro s jednou vyjímkou. Bohužel i z řad opozice někteří při hlasování chyběli, takže jsme potřebných 23 hlasů pro tento návrh nezískali".

I Vladimír Derner zastává názor, že je důležité vyjadřovat podporu národu, který vzdoruje totalitní moci. Podle něj to jsou věci, na které by se ani dnes nemělo zapomínat: "Je to jakýsi symbol mezinárodní solidarity se státem, který byl hrubě vojensky napaden a je okupován. Nerespektuje se tedy suverenita takového státu. To je obecný princip a je třeba si uvědomit, že i dnes je to záležitost, které je potřeba věnovat mimořádnou pozornost vzledem třeba i k situaci na Ukrajině".

Vladimíra Dernera zarazily také výroky prezidenta Miloše Zemana, který po návštěvě Číny hovořil o tom, že by tato země mohla být naším vzorem: "Je důležité abychom se opravdu rozhodovali jak se k těmto věcem stavět. Musíme vědět co má pro nás hodnotu. Musíme se rozhodovat mezi tím, jestli byznys a kšeft je důležitější než lidská práva".

Podobně jako loni jsou krajští opoziční zastupitelé připraveni 10. března vztyčit tibetskou vlajku na vlastní pěst.


Zvětšit mapu
Spustit audio