Mediální ples v přímém přenosu

22. září 2010

Stalo se už dobrou tradicí, že vrcholem plesové sezony v Hradci Králové je Mediální ples. Letos se reprezentační akce pořádaná Českým rozhlasem Hradec Králové a dalšími regionálními médii uskuteční posedmnácté. V kongresovém centru Aldis v sobotu 28. února 2009 vystoupí mimo jiné Big Band Českého rozhlasu, večerem provedou Kateřina Brožová a Jakub Schmidt. 28. února pět minut po osmé hodině večerní ve vysílání královéhradeckého studia Českého rozhlasu naladíte přímý přenos z Mediálního plesu. Rozhlasáci z Hradce Králové mají o důvod k oslavě víc: připomínají si totiž deset let od chvíle, kdy začali vysílat z nové budovy.

Ale pěkně po pořádku. Možná vás zaujme malé ohlédnutí za tím, jakým vývojem rádio na východě Čech prošlo.
"Veřejné české vysílání se z Hradce Králové poprvé ozvalo 5. května 1945. Nadšení radioamatéři Josef Čupr a Augustýn Ševčík k tomu použili německou šifrovací vysílačku wehrmachtu," říká ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský. Povolení k provozu východočeského vysílače vydalo tehdejší ministerstvo pošt a telegrafů 20. srpna 1945, jeho činnost byla zahájena o šest dní později.
Krátce nato se rozhlas přestěhoval do Fuchsovy vily ve Vrchlického ulici.
Důležitým mezníkem v historii královéhradeckého rozhlasu byl rok 1960. "Tehdy došlo ke sloučení hradeckého a pardubického kraje. Spojením obou rozhlasových studií začala i výroba hudebních pořadů. V roce 1968 patřil hradecký rozhlas k těm krajským studiím, která v noci z 21. na 22. srpna dokázala vysílat déle než rozhlas v Praze na Vinohradech," přípomíná Kánský. Pardubické studio je opět samostatnou stanicí od roku 2002.
Dalším přelom znamenal rok 1990. Vznikly nové pořady, přišli noví redaktoři a moderátoři. V prvním pololetí roku 1996 se královéhradecký rozhlas vyhoupl na špici poslechovosti regionálních stanic. A byl tu také jeden náročný úkol: najít budovu, z níž by se mohlo vysílat dál. Podařilo se - od 26. února 1999 stanice vysílá z bývalého sídla České národní banky v Havlíčkově ulici.
Vlastní program do éteru vypravuje denně mezi pátou a jedenadvacátou hodinou, ve zbývajícím čase se podílí na Regionální noci, společném projektu všech regionálních stanic veřejnoprávního rozhlasu. Pilíři dopoledního a odpoledního programu jsou Dobré jitro, Habaděj a Studio dokořán. Oblíbený je kontaktní pořad Radiofónum. Podvečerní a večerní čas patří soutěžím, diskusním, publicistickým a hudebním pořadům. V Hradci Králové vznikají zpravodajské a publicistické příspěvky, ale také umělecké pořady, které mají možnost slyšet i posluchači celoplošných stanic. A ještě jedno datum na závěr: od 18. května 2003 celý svět naladí Český rozhlas Hradec Králové na internetu.

Spustit audio