Máte také rádi zmrzlinu?
Mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka, cukru, vajec, a různých přísad - například ovoce, čokolády či vanilky - to je zmrzlina.
Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a Egyptě. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl.
Dříve se zmrzliny vyráběly v mlékárnách, dnes v mrazírnách. Býval to mléčný výrobek z mléka a smetany, v současné době se na jeho výrobu většinou používají rostlinné tuky. Pro průmyslově vyráběné zmrzliny se používají různé příchutě, které obsahují např. sušené mléko, guárovou gumu, stabilizátory, aromatické látky přírodně identické a barviva.
A právě za zmrzlinou, letní pochoutkou pro malé i velké, do královéhradeckých ulic vyrazil redaktor Ondra Vaňura.
Pravá italská zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce. To se odráží na její kvalitě a ceně. Zmrzlina vyrobená z přírodních surovin má vždy méně jásavou barvu než zmrzlina z umělých ingrediencí.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Spisovatel Palán: Na plochou Zemi nikdo nevěří. Ve skutečnosti se dělíme na lidi šťastné a nešťastné
-
Desítky tisíc Čechů bez práce. Trumpova cla budou mít rozsáhlý dopad na zaměstnanost, míní ekonom
-
Hold mizejícímu umění zůstat sám sebou. Vítězným snímkem Varů je český dokument o poustevnících
-
Budou, pak nebudou, dosáhnou 20, 50 i 30 procent. Jak se vyvíjely debaty o amerických clech na EU