„Maliňáci“ umí vyhledat pytlácké úlovky. Rita a Aru absolvují výcvik a budou pracovat v Africe

6. srpen 2022 07:47

Safari park Dvůr Králové představil návštěvníkům práci kynoložky Hany Böhme. S manželem Radkem předvedla výcvik belgických psů malinios, kteří umí vyhledat pytlácké úlovky. Jejich dva psi Rita a Aru budou už za tři dny pracovat v Africe. Na ukázku jejich zákroků se do dvorského safari parku zašla s mikrofonem podívat redaktorka Dana Voňková.

Belgický ovčák malinois, toto psí plemeno vzniklo v Belgii, kdy zde bylo tolik ovčáckých (pasteveckých) psů různých zbarvení a délky srsti, takže se někteří milovníci psů rozhodli v 19. století rozdělit toto plemeno na čtyři typy.

Čtěte také

Mezi jedny z nejdůležitějších zakládajících psů plemene malinois patří psi Tjop a Dewer, oba velmi dobře hodnocení psi jak v ohledu na exteriér, tak na povahu. Začátkem 20. století také začali maliňáci být vyváženi i mimo Belgii.

V průběhu první světové války byli být belgičtí ovčáci, především varianta malinois, využíváni armádou pro různé účely; hlídání muničních skladů, předávání zpráv (tzv. spojky), obranu a podobně.

Přestože by se mohlo zdát, že to plemeni ve vývoji pomohlo, je to naopak; válka kvality chovu téměř zruinovala, kvalitní psi byli odváděni a většinou zahynuli, ti, co zůstali u chovatelů, se ve většině případů již plemeníky nestali, jelikož neměli dostatečné kvality. V průběhu a po skončení druhé světové války byl dokonce chov tak zruinovaný, že bylo povoleno křížení jednotlivých variant.

Výcvik belgických psů malinios, kteří umí vyhledat pytlácké úlovky

V roce 1988 se první jedinec plemene dostal do Česka. Ale tito psi byli bráni jako tabu. Důvodem bylo, že klasický německý ovčák při dopadení zločince nebo figuranta za rukáv tahal, zatím co malinoisové jsou typičtí tím, že maso a rukáv figuranta zásadně trhají a rvou, nikoliv tahají.

Čtěte také

To se příčilo většině chovatelů a kynologů a obliba malinoisů začala značně stoupat až v prvním desetiletí 21. století.

Stejně jako ostatní belgičtí ovčáci, i tento je velmi vitální a neunavitelný. Je aktivní, energický, vždy se na svoji práci plně soustředí. Bleskové reakce a mrštnost mu dávají výhodu ve všestranném výcviku. Má rád dlouhé procházky, svoji rodinu miluje a je jí věrný. Dokáže ji také velmi dobře chránit.

Změny majitele nebo prostředí většinou nese velmi těžce. Má instinkty pravého pasteveckého psa, rád pracuje venku, třeba s jinými zvířaty. K cizincům se chová nedůvěřivě, ale bez důvodu není agresivní, ani nekouše. K dětem se chová přátelsky, ale záleží to i na přístupu samotných dětí.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související