Malina pro slona a psí detektivové. Vzorky srsti dvorských zvířat pomohou v boji s pytláky v Africe

30. červenec 2022 07:49

Chránit vzácná zvířata umí i kynologové a jejich svěřenci. Důkazem toho je projekt „Malina pro slona“, ke kterému se  po dvouleté pauze zaviněné covidovou pandemií připojil Safari park Dvůr Králové. K výcviku speciálního plemena psů poskytl srst některých svých zvířat a bude se tak podílet na boji proti pytláctví.

Od mluvčího dvorského safari parku Michala Šťastného a redaktorky Dany Voňkové se dozvíte o projektu „Malina pro slona“ další podrobnosti.

Malina pro Slona - Hana Böhme v Kongu

Safari Park Dvůr Králové nově podporuje boj s pytláky a překupníky v Africe. Připojil se k aktivitám českého projektu Malina pro slona. Díky vzorkům srsti zvířat ze safari parku bude možné trénovat psy na hledání ilegálních trofejí nebo pašovaného masa ohrožených zvířat v Kongu a dalších zemích. Své dovednosti psi ukážou 30. července přímo v safari parku.

Čtěte také

Okapi, šimpanz nebo komba. Safari park poskytl první vzorky srsti zvířat z Podkrkonoší pro trénink špičkových protipytláckých psích jednotek v Česku.

„Pytláctví představuje pro mnoho druhů obrovský problém, ať už jde o nelegální trofejní lov nebo lov pro maso, takzvaný bushmeat,“ vysvětluje zoologický ředitel safari parku Jaroslav Haimy Hyjánek. „Podpora českého projektu Malina pro slona je pro nás jednou z cest jak boji proti nelegálnímu lovu bojovat.“

Vzorky je nutné odebrat mimořádně pečlivým způsobem a v chirurgických, aby nedošlo k žádné kontaminaci lidským pachem. Jedině tak je možné zajistit, že psi pašovaný náklad najdou. Odběry probíhají tak, aby zvířata v safari parku nijak neomezily. V některých případech se uskuteční v narkóze jako součást jiného plánovaného výkonu.

Jinde - třeba u okapi - v plné bdělosti zvířete a pouze díky roky budované důvěře mezi zvířetem a chovatelem. „Například u šimpanzů byl ale problém je na rukavice přivyknout. Neznají je příliš dobře, a tak z nich měli zpočátku obavy,“ popisuje Jaroslav Haimy Hyjánek.

Čtěte také

Ze Dvora Králové putovaly vzorky přímo do rukou kynoložky Hany Böhme z projektu Malina pro slona. „Pytlácké aktivity neutichají a podobná podpora má mimořádnou hodnotu. Například v případě okapi je totiž v Česku nereálné sehnat vzorky jinde, a také v Africe jde kvůli vzácnosti a plachosti okapi o nedostupný materiál.

Pro efektivní boj s pytláctvím je ale vzorek klíčový. Partnerství s uznávanými zoologickými zahradami navíc pomáhá na tento projekt upozornit i veřejnost, což je velmi důležité,“ říká kynoložka. „Dvorské vzorky využijeme k přípravě psů přímo v Kongu, ale i tady v Česku k tréninku pro prezentaci projektu veřejnosti,“ říká Hana Böhme.

Dovednosti psích detektivů, kteří pronásledují pytláky a chrání kriticky ohrožená zvířata, uvidí díky tomu i návštěvníci safari parku. 30. července proběhnou v areálu ukázky tréninku protipašeráckých psů a jeijcih poslušnosti s povídáním o jedinečném českém projektu Malina pro slona v hledišti u ostrova lemurů. Na ukázky není třeba kupovat žádné vstupenky, bude zdarma v rámci návštěvy safari parku.

Malina pro slona - trénovaný pes

Dovednosti získané tréninkem s materiálem ze safari parku zúročí psi Hany Böhme krátce poté. Po dvou letech se s nimi totiž kynoložka vrátí do Afriky. „V srpnu poletíme do Konga na kontrolu psů a další nezbytné věci,“ doplňuje.

Hana Böhme se tréninku psů pro vyhledávání předmětů či zvířat věnuje už od roku 2013. V roce 2018 založila projekt Malina pro slona (prvním plemenem, s nímž v projektu pracovala, byl belgický ovčák malinois), s nímž se věnovala ochraně vzácných zvířat v Kongu. Projekt se ovšem postupně rozšířil do dalších afrických zemí, těžištěm však zůstává především Kongo.

Díky aktivitám Hany Böhme a jejích spolupracovníků se již povedlo zastavit řadu pašeráckých skupin a zachránit bezpočet vzácných zvířat. Podrobnosti na www.malinaproslona.cz.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související