Luboš Moravec našel po čtyřicítce smysl života mezi zvířaty. A založil úžasný ZOO Park Česká Skalice

5. leden 2024

Pozveme vás do zoo. Nebude to ale do Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku, nýbrž do České Skalice na Náchodsku, kde se tamní zoopark otevřel návštěvníkům na jaře minulého roku, najdete ho na trase Česká Skalice - Zlíč mezi vojenským hřbitovem a Areálem chovatelů. Jeho majitel Luboš Moravec je naším hostem.

Kdy vás napadlo vybudovat zoopark v České Skalici? Otevřeno máme od jara, ale historie zoo je asi mnohem delší.
Je to tak. Historie se datuje do období, když mi bylo 40 let, což je několik roků zpátky. Dostal jsem k narozeninám prvních pět slepic a dvě ovečky. A já to mám v sobě tak, že když něco dělám, tak v tom chci být ne-li přímo nejlepší, tak alespoň dobrý. Takže přišla na přetřes otázka, proč chovat obyčejné slepice, když člověk může mít neobyčejné slepice. Proč chovat ovečky, když můžete mít lamy alpaky a cokoliv takového. Takže se to postupně začalo nabalovat. Nikdy jsem neměl ambice otevírat zoopark, ale kamarádi ke mně chodili a říkali, že to je nádhera, proč to neukážeš lidem? Tak jsme odstartovali sezónu 0, a myslím si, že byla velice úspěšná. To nás přesvědčilo, že má smysl v České Skalici provozovat zoopark. Město si to zaslouží.

Luboš Moravec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Už předtím jste měl nějaký vztah ke zvířatům? Co jste dělal?
Vůbec ne, měl jsem jen psa a rodiče měli králíky. Kdyby mi někdo ve 39 letech řekl, že budu chovat zvířata a budu mít zoopark, tak bych mu řekl, že je blázen. Ten vztah se vybudoval až tím, že jsem chodil ta zvířata krmit, začalo mne to bavit a přišel jsem na to, že tady vidím smysl svého života.

Nikdy jsem neměl ambice otevírat zoopark, ale kamarádi říkali, že to je nádhera, proč to neukážeš lidem? Tak jsme odstartovali sezónu 0.
Luboš Moravec, ZOO Park Česká Skalice

Kde jste získával znalosti? Protože to je také velká a zodpovědná záležitost, starat se o zvířata.
To je. Já jsem nasával zkušenosti při různých návštěvách chovatelů po České republice a na Slovensku. Vstřebával jsem, co mi kdo říká, jak se to má dělat, tak jsem získal své první zkušenosti. Pak se postupně nabalovaly cesty do zahraničí, Itálie, Sicílie, Holandsko, Belgie. Ač nejsem anglicky mluvící člověk, tak chovatelé se samozřejmě vždy domluví. Takže první informace byly od chovatelů, pak přišly na řadu zoologické zahrady a dnes mohu říct, že mám v podstatě kontakty po celé Evropě.

Čtěte také

Jaký byl první rok vaší nulté sezóny?
Já si myslím, že nad očekávání. Díky tomu, že jsme na strategicky výborném místě v České Skalici, když někdo jede do Ratibořic, do Babiččina údolí, tak projíždí kolem. Blízko je vodní nádrž Rozkoš, s tamním autokempem úzce spolupracuji, tak návštěvnost byla obrovská. Chodili samozřejmě i místní, lidé z okolí, turisté z kempu. A dokonce jedna taková pikantnost. V srpnu bývá v Jaroměři festival Brutal Assault, a přijala k nám delegace z Finska. Odjížděli úplně nadšeni, pak mi posílali ještě přes sociální sítě fotografie. Takže se prostě snažím dělat normální věci neobyčejným způsobem.

Jak je to se vstupným? To je také taková raritka, možná oříšek, protože zooparky nemohou vybírat vstupné.
To je problém. Ze zákona jsme tady omezeni, nemůžeme vybírat vstupné. Takže jsme víceméně zvolili cestu, že u vstupní brány je kasička, kde prostě návštěvníky poprosíme o příspěvek na krmení pro zvířata. Tedy vstupné dobrovolné. Mohu říct, že jsou návštěvníci, po kterých tam zůstane dvojkoruna, ale i takovým zvířata rád ukážu. Člověk to pochopí, třeba nejsou v dobré sociální situaci. Ale byl u nás i pán, po kterém zůstalo v kasičce 10 000. Po tom jednom člověku.

Dosahuji velké úspěchy v chovu hoků, to je velký hrabavý pták. Dnes tito mí ptáci létají po velkých zoologických zahradách.
Luboš Moravec, ZOO Park Česká Skalice

Kolik stojí provoz takového zooparku?
Je to hrozně nákladné. Mám to spočítané, ale nechci se pouštět do nějakých analýz. Za rok to spolkne zhruba 2,5 milionu korun. Zatím to táhnu ze svého, tak jen doufám, že mi nedojde dech. Jsem velký srdcař a milovník zvířat.

ZOO Park Česká Skalice

Teď v zimě je u vás zavřeno?
Ano, až od května budeme otevírat. Teď zvířátka zimují, spinkají a nabírají síly na nové návštěvníky.

Čtěte také

Tak pojďme k těm zvířátkům. Co tam všechno máte?
Takové top je pro mne dnes tukan obrovský. Veliká rarita, málo k vidění i ve velkých zoologických zahradách. Takže z něj jsem unešený a nadšený. Zoborožec kapverdský, africký pták, kterého v podstatě není téměř možné získat do soukromého chovu. Mně se to povedlo, objevil jsem je až v Brazílii. Z jižní Ameriky mi letecky dorazili do Belgie, kam jsem si pro ně přijel. Samička utrpěla malinkou zlomeninu zobáčku při transportu, ale už jí to zarůstá, takže je v pohodě. A navíc je na mě úplně neskutečně fixovaná. Každé ráno se s ní musím pomazlit, až pak si můžu jít za denní agendou. A na další sezónu připravuji kolekci opic. Mám tam malpy hnědé, tamariny žlutoruké, lemury kata. Prostě se zvířaty je ohromná sranda.

Vy jste se už dokonce vyšvihnul mezi úspěšné chovatele a v chovech radíte i velkým evropským zoologickým zahradám, je to tak?
Je to tak. Dosahuji velké úspěchy v chovu hoků. To je velký hrabavý pták, takový přerostlý bažant. Ptáky jsem sehnal z celé Evropy k sobě do chovu a odchovy se začaly dařit. Dnes mí ptáci létají po velkých zoologických zahradách. Můžu jmenovat Košice, Bojnice, i tady v Čechách má spousta zoologických zahrad ptáky ode mě. Zkušenosti už mám, pořádáme jednou dvakrát do roka semináře, vyměňujeme si informace. Takže to mě zahřeje u srdíčka.

Luboš Moravec a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdy se po zimní klidové sezóně tedy opět otevře hlavní návštěvnická sezóna?
Chtěl bych to naplánovat na květen. A vymýšlíme i další programy, jako jsou adopce zvířat. V podstatě budeme reagovat na to, co budou návštěvníci chtít. Nějaké poznatky jsou, plánujeme určitě i otevření kroužku mladého chovatele. Aby děti neseděly jen u počítače, ale aby se zajímaly o zvířátka.

Naším hostem byl majitel zooparku v České Skalici Luboš Moravec. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související