Linecké těsto je jen jedno. Napéct z něj ale můžete spoustu druhů vánočního cukroví
Vánoční pečení si můžeme zjednodušit tím, že z jednoho těsta připravíme více druhů. Navíc můžeme část mouky nahradit mletými ořechy, kokosem, mandlemi, nastrouhanou čokoládou nebo kakaem.
- Na těsto: 400 g hladké mouky
- 270 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- Na slepení: 200 g malinové marmelády nebo různé krémy
- Na ozdobu: různé druhy polev, drobné cukrové zdobení,…
Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 8 cm. U poloviny koleček vykrojíme uprostřed otvor. Ve středně teplé troubě pečeme 10 -15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem s otvorem. Slepené koláčky pocukrujeme.
Další variantou tohoto drobného pečiva může být to, že vykrajujeme různé tvary, které k sobě slepujeme oblíbenými krémy, jako jsou např. čokoládový, ořechový, kokosový, karamelový, citronový, apod.
Na závěr můžeme polévat čokoládou nebo jinou polevou. Fantazii se meze nekladou. Z jednoho těsta můžeme vytvořit mnoho druhů cukroví.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.