Lidské tělo je jako vesmír. To je životní zkušenost anatomického malíře Josefa Bavora

16. leden 2016

Malíř a šéf královéhradecké Unie výtvarníků Josef Bavor by se bez tvorby neobešel. Stále maluje a nepřestává žasnout nad skrytým tajemstvím života.

I když jeho výtvarný talent nezrál ve světle ramp na světových výstavách, ale ve školních kabinetech a v pracovně anatomického ústavu Lékařské fakulty v Hradci Králové.

O to přínosnější jeho tvorba, která jako dobré víno zraje, v současnosti je.

Ale protože do všech obrazů se otiskují především autentické životní zážitky, zveme vás právě do života tohoto pozoruhodného muže.

Malíř Josef Bavor, předseda Unie výtvarných umělců oblastního sdružení Hradec Králové, host Evy Boudové v pořadu Návštěva

Fascinuje mě například větvení. Větvení cév, koruny stromů, kořeny stromů. Nebo neurony, to jsou takové soukromé vesmíry.Josef Bavor, anatomický malíř

„Jsem z vesnice a už jako kluk jsem kreslil koně. A od školy mě zajímaly naturalisticky věcné kresby a malby. Ale na druhou stranu jsem cítil potřebu se od toho občas oprostit. Tak vedle přesných anatomických kreseb rád maluji také abstraktní obrazy. Je to doplnění té pečlivosti, kterou musím dodržovat při oboru, jemuž se říká vědecká ilustrace," usmívá se Josef Bavor.

„Už Leonardo říkal, že v přírodě je omezené množství tvarů. Dostávám na fakultě před oči i mikroskopické obrázky a uvědomuji si, jaké jsou v lidském těle paralely s přírodou," říká Josef Bavor.

Obraz Josefa Bavora - IN MEMORIAM

A dodává: „Často propojuji symboly přírody a lidského těla. Třeba strom může být symbolem těla. A v něm jsou aorty, cévy. Hodně mi záleží i na obsahu. Chci něco vyjádřit, jako když se píše básnička. Ale zároveň to nemůže být doslova ilustrativní."

Zajímavé povídání s redaktorkou Evou Boudovou uslyšíte v sobotu 16. ledna 2016 po 18. hodině.

Příjemný poslech!

autor: ebo
Spustit audio