Lidé na Chlumecku odstraňují následky bouřek. Bláto se dostalo i do domů

4. květen 2012

Celý den lidé v okolí Chlumce nad Cidlinou odklízeli nánosy bahna a neroztátých krup po včerejších bouřkách. Přívalové srážky na východě Čech vytopily několik sklepů a budov. Kroupy zničily i úrodu zahrádkářům. Na některých místech napršelo i přes šest centimetrů vody. V odklízení škod budou pokračovat zřejmě několik dní.

Voda zničila například vybavení rodinného domu a zahradu v Olešnici u Chlumce nad Cidlinou. Starousedlíci tady takovou bouřku, jaká se tu prohnala ve čtvrtek večer, nepamatují.

„Ještě teď je tady 40 centimetrů neroztátých krup,“ popisuje obyvatelka domu Ema Benišová.

V Chlumci nad Cidlinou se voda s kroupami prohnala náměstím a vytopila několik obchodů, například ten Jany Krátké. Štěstím v neštěstí byly regály. Na zboží hladina nedosáhla.

„Do skladu se nám to nedostalo, takže to vlastně odnesl jenom obchod, ale musíme teď čekat na vysoušečky, aby se to vysušilo a vymalovalo. Jsme tady dvacet let a tohle jsme tady nezažili,“ říká Jana Krátká.

Spodní voda zničila také jednu z opravených tříd v mateřské škole. Místo dětí tu teď najdete větráky a vysoušeče.

„Jsou zničené šatnové skříňky a některý nábytek, který stál přes noc ve vodě. A zřejmě bude potřeba výměna koberce v nové třídě. Řekla bych, že je to nadlouho, protože ten koberec je úplně podmáčený, takže netuším, v jakém časovém horizontu se nám tu třídu podaří zprovoznit,“ vysvětluje ředitelka školky Kamila Zichová.

Voda ale natekla i do základní školy. V šatnách zničila elektroinstalaci a protekla stropními podhledy.

Radnice zatím škody vyčísluje. Už teď je ale jasné, že půjdou do milionů. Odklízení škod po bouřce potrvá podle odhadů místních ještě několik dní.

autoři: eve , par
Spustit audio