Letní tvarohové knedlíčky

Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků, letní variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem. První psaný recept na ovocné knedlíky na českém území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami.

Vařené knedlíky se začaly objevovat až o něco později. Sypaly se tvarohem nebo mákem, v bohatších domech se polévaly máslem nebo smetanou.

Knedlíky se objevují i v jiných zemích střední Evropy – Rakousku, Německu i Polsku. V Česku má tento sladký pokrm ovšem silnou tradici. Během let se receptář rozšířil o knedlíky kynuté, spařené, tvarohové, případně i z bramborového těsta.

V pozdním jaru se knedlíky plnily rebarborou, s létem přicházely na řadu jahody, třešně, meruňky, borůvky a švestky. Uvádí se, že právě švestkové knedlíky si zamiloval i následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. Údajně byly také nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Apetýt vás naučí velmi jednoduché těsto na letní tvarohové knedlíčky. Naplnit je můžete čímkoliv, co máte rádi nebo tím, co vám právě dozrálo na zahradě. Použít můžete i marmeládu nebo povidla.

Recept nám prozradila pravidelná návštěvnice poraden pro zahrádkáře Dana Felklová.

Budete potřebovat:

  • 1 kostku tvarohu (není vhodný ten ve vaničce)
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce krupice
  • 1 vejce
  • špetku soli

Postup:

  1. Vypracujeme těsto, vytvoříme kolečka a vkládáme náplň.
  2. Zabalené knedlíčky vhazujeme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  4. Posypat a polít je můžete tím, co máte nejraději.

Související