Ledové sochy Karla IV. a jeho manželek najdete v ledáriu ve Špindlerově Mlýně

31. prosinec 2015

Návštěvníky Špindlerova Mlýna čeká zajímavá atrakce - pokud budou chtít, mohou se novou lanovkou nechat vyvézt k unikátnímu ledáriu, ve kterém uvidí sochy z ledu. Hala s ledovými sochami vyrostla nedaleko horní stanice šestisedačkové lanovky na Pláně.

Ledárium je od horní stanice lanovky opravdu pár kroků, takže jeho návštěvu zvládne každý.

Návštěvníci, kteří míří k obřímu stanu poprvé, moc neví, co uvnitř přesně čekat.

Jako Tereza Libíčková: "Já moc nevím o co jde. Mají tam být ledové sochy, ne?"

Jenže stačilo počkat pár minut venku a nejistý a zvědavý výraz na tváři zmíněné slečny vystřídalo uznalé pokývání hlavou: "Líbilo! Asi to muselo dát hodně práce. Ale mají to pěkně připravené. Líbí se mi ten nápad s Karlem IV. A taky se mi líbí ta hala."

Ostatně, proč zrovna Karel IV., to asi bleskne hlavou většině návštěvníků ledária na Pláních.

Čtěte také

Vysvětlení nabízí marketingový ředitel Skiareálu René Hroneš: "Protože v příštím roce budeme slavit v rámci celých Čech 700. výročí narození Karla IV. Tak nám přišlo fajn to spojit s touto tématikou, protože předpokládáme, že od ledna se bude toto kulaté výročí komunikovat a slavit na celonárodní úrovni. Tak jsme k tomu chtěli přispět svým dílem."

Návštěvníky Špindlerova Mlýna čeká zajímavá atrakce - pokud budou chtít, mohou se novou lanovkou nechat vyvézt k unikátnímu ledáriu, ve kterém uvidí sochy z ledu

Výroba samotných ledových kulis trvala přibližně deset až čtrnáct dní, už předtím bylo ale třeba nechat vyrobit křišťálově čirý led - a to ve dvou továrnách v Česku a v Polsku.

A samotná doprava ledových bloků na hřebeny byla také zajímavá, říká René Hroneš. I proto, že jich bylo dvaačtyřicet tun: "Do doby než napadnul sníh tak jsme tady z kamionů překládali na nákladní auta a na menší náklaďáky a jezdilo se lesníma horskejma cestama nahoru. A pak když napadl sníh a cesty byly nesjízdné, tak jsme to začali převážet lanovkou, kterou jsme zrovna v tu dobu dokončovali. A zároveň jsme ty ledy využili v podstatě na zatěžkávací zkoušky i pro tu lanovku. Takže jsme spojili dvě věci v jedno."

Návštěvníky Špindlerova Mlýna čeká zajímavá atrakce - pokud budou chtít, mohou se novou lanovkou nechat vyvézt k unikátnímu ledáriu, ve kterém uvidí sochy z ledu

Ledárium by mělo u horní stanice šestisedačky na Pláních vydržet po celou sezónu.

autor: lcz
Spustit audio