Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní síly a ještě se mnoho dozvíte

10. září 2017

Nevšední tip na výlet máme pro vás, kteří se rádi procházíte po parcích a kvetoucích zahradách a při tom se rádi také něco zajímavého dozvíte. Redaktorka Romana Pacáková byla opravdu velmi a mile překvapena, když vystoupila z auta téměř v centru Hradce Králové, u brány veliké zahrady, o jejíž existenci až donedávna neměla tušení. Čekala tam na ni Ing. Anežka Chlebková, vedoucí této unikátní zahrady, aby ji provedla.

Zahradu léčivých rostlin najdete v centru Hradce Králové nedaleko koupaliště Flošna a budovy Farmaceutické Fakulty Univerzity Karlovy, v Botanické ulici. Je volně přístupná od dubna do konce října i o víkendech a svátcích. A pokud byste chtěli prohlídku vzít důkladně a opravdu se něco dozvědět, na webových stránkách zahrady najdete kontakt na vedoucí - Ing. Anežku Chlebkovou, která vás ráda po dohodě provede osobně.

Čtěte také

Zahrada léčivých rostlin je účelovým zařízením Farmaceutické fakulty UK. Zabezpečuje pěstování léčivých rostlin pro pedagogické a výzkumné účely. Zabývá se i sběrem semen léčivek pro mezinárodní výměnu semen. K této činnosti je vydáván takzvaný Index seminum.

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní nové síly a ještě se mnoho dozvíte

Ve spolupráci s katedrou farmaceutické botaniky a katedrou farmakognozie zajišťuje podmínky pro praktickou část výuky předmětů: Farmaceutická botanika, Produkce léčivých rostlin, Poznávání léčivých rostlin, Toxikologie, Klinická a forenzní analýza toxických látek. Na tomto středisku jsou také zpracovávány diplomové práce v rámci pětiletého studijního magisterského programu Farmacie.

Zahrada je stále ve výstavbě

Od roku 1992 je samostatným pracovištěm při Farmaceutické fakultě UK. Celková plocha je 2,5 ha (pěstební plocha, zastavěná plocha, vodní plochy a komunikace).

V zahradě se můžete jen tak projít a odpočívat a nebo se vydat po Naučné stezce farmacie

Stezka má 13 zastavení a seznámí vás s jednotlivými vědními oblastmi farmacie. Vzhledem k tomu, že veškeré léčení má v podstatě svůj začátek v přírodě a v přírodních produktech - nejčastěji v léčivých rostlinách - má umístění tohoto naučného cyklu právě na botanické zahradě své hluboké opodstatnění.

Je zde ukázáno, které rostliny jsou stále významné, které poskytly své obsahové látky chemikům pro další úpravy účinných substancí, jaké přírodní produkty jsou nezbytné pro tvorbu jednotlivých lékových forem a pozorný „pochůzkář" zde může získat spoustu dalších znalostí a souvislostí. Speciální tabule je věnována i tropickým léčivým rostlinám a je umístěna tam, kam patří - do našeho sbírkového skleníku, kde tyto speciální léčivé rostliny či koření můžete také najít a prohlédnout si ho.

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní nové síly a ještě se mnoho dozvíte

Zkrátka, návštěvníci Zahrady léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK zde mohou nejen relaxovat v příjemných zákoutích, ale mohou se i poučit, mohou poučit své děti, strávit zde část své odpolední procházky a ještě se něco dozvědět.

Zahrada léčivých rostlin je pro veřejnost otevřena (vstup je zdarma) od dubna do října každý pracovní den do 16 hodin a v sobotu a v neděli dopoledne.

Budeme rádi, když léčivou zahradu navštívíte.

autor: jou
Spustit audio