Kynuté lívance
Jednou za čas se vyplatí přivstat a připravit lívanečky z kynutého těsta. Odměnou za vstávání o hodinu dřív vám bude nejen skvělá chuť nadýchaných lívanců, ale i radost všech členů rodiny.
Na 16 lívanců:
- 700 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí (půl kostky)
- 40 g cukru moučka
- 2 vejce
- špetka soli
- Na ozdobení: ovoce, řecký jogurt, javorový sirup... podle chuti
Nejdříve si připravíme kvásek: do hrnku nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme špetku cukru a rozdrobíme droždí. V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přilijeme kvásek. Ve zbytku mléka rozšleháme dvě vejce a přilijeme do směsi.
Obláčková roláda bez mouky
Roláda lehká jako obláček, připravená jen ze čtyř surovin. Pokud máte navíc v rodině člena s alergií na lepek, pochutná si na tomhle dezertu i on!
Promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme asi na 45 minut na teplé místo kynout. Lívanečník rozpálíme na středním plameni a vytřeme přepuštěným máslem nebo olejem, lžící nabíráme těsto (po vykynutí už nepromícháváme) a smažíme po obou stranách dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.