Linecké cukroví s citrónovým krémem

Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět. Zkuste ho s citónovým krémem, křehké těsto si s jemně kyselým krémem skvěle rozumí!

Ingredience
  • 70 g cukru moučka
  • 140 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • Na citrónový krém:
  • 70 ml citronové šťávy
  • 60 až 80 g moučkového cukru (podle chuti)
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Suché ingredience smícháme a zapracujeme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme šišku těsta, kterou dáme přes noc do ledničky. Následující den z těsta vyválíme placku asi 3 mm vysokou a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček uprostřed vykrojíme ještě malé kolečko.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, trvá to asi 8 minut. Spodní část cukroví potřeme lemon curd a přiklopíme. Krém připravte až před Vánoci, aby se nezkazil.

Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty.

Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.

Nevíte jak uplatnit bílky? Vyzkoušejte třeba křehkou Pavlovu.

Související

  • Máslové sušenky

    Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.

  • Čokoládové lanýže

    Tohle cukroví připravujeme na poslední chvíli. Je to dobré nejen pro jeho krátkou trvanlivost, ale také proto, že je tak dobré, že déle než pár dnů na stole nevydrží.

  • Masarykovo cukroví

    Prý ho měl rád prezident Masaryk. Ověřit to neumíme, každopádně nám chutná moc.