Kuřecí hranolky s avokádovým dipem

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny 4 porce:

4 ks kuřecích prsíček
1 lžíce kvalitního oleje
sůl
olej na smažení

Suroviny na dip:

1 zralé avokádo
šťáva z poloviny citrónu
sůl
mletý bílý pepř
2 stroužky česneku (lze vynechat)
200 ml zakysané smetany

Postup:

Očištěná kuřecí prsa nakrájíme přes vlákna na hranolky, osolíme, zakapeme olejem, promícháme a v chladu necháme alespoň 20 minut odpočinout. Mezi tím si připravíme avokádový dip.

Zralé avokádo oloupeme, podélně rozkrojíme a odstraníme pecku. Dužinu vidličkou dobře rozmačkáme, pokapeme citrónovou šťávou, opepříme, osolíme, přidáme rozetřený česnek a promícháme se smetanou. Než připravíme maso, uložíme dip do chladničky.

V pánvi rozpálíme olej a prudce v něm orestujeme připravené hranolky masa. Během opékání promícháváme, aby bylo maso stejnoměrně opečené a mělo zlatavou barvu. Opečené masové hranolky rozdělíme na talíře a podáváme s vařenými či pečenými bramborami. Zvlášť v miskách podáváme avokádový dip, do kterého si masové hranolky namáčíme.

Celková doba přípravy cca 35 minut