Křtiny unikátního mláděte osináka afrického. Dostal jméno Forest!

16. prosinec 2015

V pátek 11. prosince 2015 se konaly v 15 hodin v ZOO Dvůr Králové nad Labem křtiny mláděte osináka afrického. Samečka při této příležitosti slavnostně pojmenovali představitelé státního podniku Lesy ČR. Dostal jméno Forest - tedy Les. Mládě osináka se narodilo 12. září 2015 samici Osině a ZOO Dvůr Králové se tak stala první zoologickou zahradou v České republice a na Slovensku, kde se toto zvíře podařilo úspěšně odchovat.

Václav Lidický, výrobně technický ředitel podniku Lesy ČR, v ZOO Dvůr Králové slavnostně pokřtil mládě osináka afrického.

Jeho příchod na svět se podobá pohádce s dobrým koncem. Malý růžovočerný hlodavec připomínající dikobraza měří zhruba 10 cm a tmavou barvu na jeho těle mají zatím měkké bodlinky.

Jeho rodiče tvoří nově sestavený pár, kterému ošetřovatelé přidělili společnou expozici s kočkodany talapoiny.

Takže zatímco osinák přes den spí, talapoini mohou bez omezení využívat celý prostor pro sebe.

Nově chovaný druh je v královédvorské ZOO krátce. A tak i proto se jedná o velký chovatelský úspěch. ZOO Praha a ZOO Plzeň, které tato zvířata také chovají, zatím takové štěstí neměly.

Z nového mláděte osináka se raduje zoolog Michal Podhrazský. Příběh o tom, co se kolem seběhlo, zaznamenala redaktorka Dana Voňková.

Osinák je český název dvou rodů dikobrazovitých hlodavců. Dva druhy žijí v jihovýchodní Asii, jeden v Africe.

Osinák africký

Osináci jsou blízcí příbuzní dikobrazů, podobají se jim však jen částečně. Nejsou totiž zavalití, ale štíhlí a bodliny jim rostou pouze na zadní části hřbetu. Zbytek těla kryjí krátké ploché štětiny. Tuhé chlupy na špičce ocasu jsou uprostřed rozšířené a duté, takže když osinák v rozčilení potřásá ocasem, vydávají zvláštní šustivý zvuk.

ZOO Dvůr Králové nad Labem se může pochlubit prvním mládětem osináka

Na rozdíl od dikobrazů obývají osináci převážně lesy, a tak není divu, že se často uchylují před nebezpečím na stromy a dovedou velmi obratně šplhat a skákat.

Také jejich jídelníček se poněkud liší - dávají přednost plodům před tvrdšími kořínky nebo stonky rostlin.

Osináka afrického je možné považovat za jakýsi prototyp všech osináků. Žije v rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a mláďaty.

V noci se tito osináci vydávají hledat potravu, zatímco den tráví v bezpečí skalní rozsedliny, jeskyňky nebo pod kořeny stromů.

autor: DV
Spustit audio